Kako napraviti jednostavan i siguran backup podataka?

backup

Evo mene opet na staroj temi. Iako se stalno priča o backupu većina ljudi ga ne koristi. Ne znam da li je problem što ne žele backup ili ne znaju kako imati siguran i jednostavan backup. Onda se dogodi da Windows ode pa pa ;P pa se plaća “nekom” da nam vrati sve izgubljeno. U većini slučajeva radi se o važnim dokumentima ili slikama za koje možemo napraviti backup “in the cloud” tj.na internet server. Evo kako napraviti takav backup.

Ako se bavite obradom videa ili profesionalnih fotografija, razmislite o kupnji nekog externog diska za “fizički” backup. Ako ste pak prosječan korisnik koji se nikad nije susreo s backupom ili želite dodati malo sigurnosti u svoj rad, a nemate potrebe za bakupom veće količine podataka, ovakav backup je prava opcija za vas.

Možete koristiti više aplikacija. Ja sam do sada isprobao SpiderOak i Dropbox. Pozivnicu za UbunuONE još čekam (jer je u zatvorenoj beti), a za MobileMe se još uvjek nisam odlučio (hoću kada postanem MacKorisnik).

Dropbox

dropbox

Iako već duže vrijeme znam za Dropbox backup, nisam se odlučio isprobati ga sve do nedavno. Do sada sam koristio (i još uvjek koristim) SpiderOak backup koji radi na istom principu kao i Dropbox. Prednost Dropboxa je u boljoj integraciji sa vašim računalom. Podržan je Windows, Linux i OSX operativni sustav.

No, idemo redom. Najprije si instalirajte aplikaciju sa službenih stranica (Windows, Linux, OSX). Ukoliko ste registrirani na Dropbox servisu samo upišite svoje podatke, no pretpostavimo da niste. Opet upišite sve što vas se traži i pokrenite aplikaciju. Dropbox će napraviti mapu na vašem disku u koju možete kopirati sve što želite staviti u backup. Tada Dropbox (ako aplikacija radi) sam kopira sadržaj te mape na internet server i tako radi vaš backup. Jako jednostavno, zar ne? 😉

U besplatnoj verziji dobijete 2GB prostora, dok za veće kapacitete morate zakupiti neki od paketa (9,99$/mjesec za 50GB ili 19,99$/mjesec za 100GB) Ovo naravno ne radi na dial-up ili isdn internet priključku (u biti radi ali backup par slika bi trajao par godina) 😉

SpiderOak

spideroak

Ovaj alat radi istu stvar kao i Dropbox na malo drugačiji način. O SpiderOaku sam već pisao pa nema potrebe za ponavljanjem. Bitna razlika je u tome da u ovom programu nemate mapu u koju kopirate podatke za backup, već u samoj aplikaciji označite koje mape želite staviti u backup i to je to 😉 Aplikacija također podržava sve operativne sustave. U besplatnoj verziji imate 2GB prostora, a za dodatnih 100Gb plaćate 10$ na mjesec. Aplikaciju možete skinuti ovdje

Obe aplikacije podržavaju sharing podataka, pa možete jednostavno s nekim podjeliti svoje slike sa ljetovanja u Novalji ili nešto slično 😉

Isto tako, možete koristiti više računala za jedan korisnički račun, a svim podacima možete pristupiti iz web preglednika upisivanjem svojih korisničkih podataka na predviđeno mjesto te ih ponovno vratiti (download) na svoje računalo.

U svakom slučaju, preporučujem vam da koristite backup, na ovaj ili neki drugi način. Kakav backup vi koristite (ako ga koristite) recite nam u komentarima. Ja koristim SpiderOak, Dropbox, externi disk, DVDe…

UPDATE: Microsoft nudi besplatan servis sa 25GB prostora( SkyDrive) kojem možete pristupiti direktno iz preglednika na adresi http://skydrive.live.com/ Dovoljno je da imate LiveID. (Hvala Iliji Brajkovicu na tipu)

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Propustio si jednu super stvar, i to besplatnu. SkyDrive na Hotmailu. Dakle svi koji imaju LiveID (a to su svi koji koriste Hotmail, ili Live Messanger) se trebaju logirati na Hotmail, otići u dio Skydrive, i tako imaju 25GB diskovnog prostora za pohranu podataka. Besplatno!

 2. Nisam uključio SkyDrive u članak jer nema zadovoljavajuću integraciju sa OSom,a i nisam baš neki veliki fan tog servisa..
  hvala na tipu, evo stavim link pa tko hoće neka proba 😉

 3. OK.
  Trenutno Microsoft radi na Live Meshu, što će biti program koji će nuditi mogućnosti backupa, ali i još mnogo drugih stvari (sinkronizacije, shareanja…). Trenutno je mislim u beti.

 4. U svakom slučaju sam kapacitet od 25GB je dovoljan razlog za isprobati uslugu, kada bude više kompatibilan da OSom (i ako ostane na 25GB besplatan) biti će jedan od boljih servisa 😉

 5. ja nikad nisam koristio te online alate za backup. Koristim eksterni hard, DVD-e, a imam i poneki CD 🙂

  Inače, ovaj problem koji si spomenuo kad odu Windowsi pa odu i podaci, se događa većinom kod početnika koji svoje podatke drže na sistemskoj particiji. Ja sve svoje stvari držim na posebnoj particiji i to omogućuje da nesmetano (bez opasnosti po moje podatke) reinstaliram sustav ukoliko se ukaže potreba za tim 🙂

 6. Tako sam si ja sredio Windows PC, ali neki podaci su ipak na Win particiji… I kad mi ode Win, startam liveCD Ubuntu.a i spasim skoro sve..više puta se dogodilo 😉

 7. Da, eksterni hard je dobra opcija, ako ga imaš :-). Super stvar kod online backupa je to što ti je dostupan bilo gdje u svijetu gdje imaš internet, možeš otići u Australiju bez laptopa i harda i opet imati svoje podatke.

  Problem je i kod stavljanja podataka na zasebnu particiju, jer šta ako hard disk fizički crkne, onda ni to ne pomaže jer su podaci svejedno na tom pokvarenom disku.

 8. Zaboravili ste MOZY! Mozda trenutno najveci online backup servis. A potvrdu koliko je dobar su dobili kad ih je kupio EMC. Postoji u dve varijante MozyHome koji je besplatan do 2GB, ili 4.95$ mesecno neogranicena kolicina podataka, i MozyPro za firme koji se naplacuje i po racunaru i po kolicini podataka sa racunara koji se backupuju. Ono sto ga odvaja od konkurencije je to sto automatski radi i online backup i lokalni backup na neki eksterni hard disk ili mrezni disk tako da imate duplu zastitu i lokalnog i online backupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *