Kako koristiti iPhone internet tethering na Windowsu XP?

bc611d7feaher-3gKao što većina vas zna 17.lipnja je puštena u opticaj nova verzija softwarea za iPhone, 3.0. Nakon navale na upgrade, i malih problema sa aktivacijskim serverima i ja sam uspio napraviti upgrade na 3.0 software. Sve u svemu sam zadovoljan sa novim mogućnostima i poboljšanjima. Osim standardnih poboljšanja performansi, 3.0 software donosi neke novosti poput:

 • Copy/paste opcije
 • Landscape tipkovnice
 • Spotlight search
 • Stereo Bluetooth
 • Find my iPhone
 • Internet Tethering

Sve opcije pogledajte ovdje, a mi ćemo se u ovom članku pozabaviti meni najzanimljivijom opcijom (i svakako jednoj od najkorisnijih), Internet tetheringom. Moram napomenuti da dostupnost ove opcije ovisi o vašem mobilnom operateru. Npr. AT&T u USA ne omogućava tethering (za sada), dok s Tmobileom kod nas ne bi trebali imati problema.

Tethering je opcija koja vam omogućava da internet vezu na vašem iPhoneu djelite sa računalom ili laptopom preko Bluetooth protokola ili USB kabela. Sve funkcionira krajnje jednostavno. Da bi omogućili tethering moramo ga uključiti u postavkama iPhonea.

Idemo na Settings > General > Network > Internet Tethering i uključimo tu opciju. Ispod vidimo i krake upute za spajanje Bluetoothom ili USB-om. Ukoliko nam nije uključen Bluetooth izaberemo Turn on Bluetooth.

3637461671_53974c8a75

To je praktički sve što moramo napraviti na iPhoneu, idemo na PC. Ja sam koristio Windows XP i povezivao sam se preko Bluetootha. Uključimo Bluetooth na PC-u (ili priključimo bluetooth adapter) te uparimo iPhone i PC (isto kao i bilo koji drugi mobitel).

Nakon toga otvorimo Network Connections (Start>Control Panel>Network Connections) te iz ponuđenih opcija izaberemo Bluetooth Network Connection (kod mene zadnja opcija na dnu).

tethering

Izaberemo svoj iPhone iz ponuđenih opcija i klinemo Connect.

tethering (1)

Sada bi trebali biti povezani na internet preko iPhonea. To izgleda otprilike ovako:

3637462351_797ebdfd413638276184_854641d54c

tethering (3)

Sada ste povezani na internet i koristite svoj iPhone internet paket (oprezno ako imate manji plan internet prometa). Slobodno možete isključiti sve ostale veze na internet, a na iPhoneu uključite 3G ukoliko niste da bi vam veza bila brža.

Ovo je idealna opcija za sve kojima povremeno treba pristup internetu s neke lokacije na kojoj nema WIFI-a ili ukoliko nemate neki od mobile internet paketa. Brzina je kod mene bila otprilike 2,5 Mbps na 3G vezi, no ona ovisi o vašoj lokaciji.

UPDATE: Ukoliko se želite spojiti preko USB kabela dovoljno je samo spojiti iPhone na PC, on se tada automatski spaja na internet. Provjertie samo da imate uključen Local Area Connection.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. super upute, hvala puno! nego, zanima me dali mozes nekako izmudrovat upute kako sloziti internet tethering preko USB spoja? naime, kad spojim iphone i ukljucim tethering, u Network settings mi se uopce ne pojavljuje iphone nikakakv connection…
  hvala!!!

 2. To je još jednostavnije, uključiš si (Enable) Local Area Connection (u Network Connections) i na iPhoneu Tethering i samo spojiš iPhone na PC, on se automatski spaja kao novi Local Area Connection (Apple Mobile Device Ethernet)

 3. e bok mene zanima!!! ja sve tako napravim i pise mi na iphonu da sam povezan ali mi on nece ici na interner…dali imas rjesenje za to?!?! Hvala!

 4. UPDATE: Ukoliko se želite spojiti preko USB kabela dovoljno je samo spojiti iPhone na PC, on se tada automatski spaja na internet. Provjertie samo da imate uključen Local Area Connection. TO SI NAPISAO ZA USB I TAKO SAM SVE NAPRAVIO I PISE MENI GORE ONAK DJELJENJE INTERNETA ALI JA HOCU NPR. NA FACEBOOK ILI SKINUT SYDIU I NECE MI…

 5. e bok opet ja hehe…dali mi mozes pomoci hocu se spojiti preko Bluetooth-a na laptopu i ukljucim na laptopu Bluetooth i nece mi naci iphone a ukljucio sam i na iphone-u Bluetooth dali mozda znas u cemo je problem??

 6. a recimo ako imamo na poslu internet od firme jel onda nemoguće se spojiti sa iphoneom usb-om jer to postavke ne dozvoljavaju od naših informatičara ili? ili treba unijeti u iphone neke šifre..govorim od slučaju kad sam si na iphoneu isključio korištenje neta preko operatera..ono fake apn..sorry možda glupo pitanje..to uparivanje me muči jer sam spojio usb a nije mi ponudilo ko tebi gore..

 7. To ovisi o postavkama koje imate u tvrtci, ne bi znao o čemu se radi tako da ne mogu reći, no ako pratiš upute kako treba onda bi trebalo raditi…

 8. Znate li placa li se kakva naknada za koristenje internet tetheringa u t mobileu? Koristim iPhone na hrvatskom jeziku i kod dijeljenja interneta pise da je moguce da ce biti naplacene dodatne naknade. Na stranici t mobilea ne nalazim nikakve informacije u vezi mogucih dodatnih naknada, pa me zanima znate li Vi nesto vise o tome.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 9. E kod mene sve radi samo nece da otvara fb i gmail preko androida sam uradio na svoj nacin ali mi neotvara fb ni gmail samo preko adsl-a otvara ovako nece,a ostalo sve radi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *