Postani ambasador hrvatskog turizma za 2,3 milijuna kuna

ambasadoriPosljedice svjetske krize definitvno će se osjetiti i na turističkoj seznoni u Hrvatskoj ove godine. Podaci govore da je u prvih 5 mjeseci ove godine RH posjetilo 9% manje turista. Da li će posljedice biti gore vidjet ćemo na jesen, a borba za svakog gosta nije nikada do sada bila ovako intenzivna.

Ono što je u zadnje vrijeme aktualno je internet kampanja Hrvatske turističke zajednice ‘Postani ambasador hrvatskog turizma’ u kojoj se poznate osobe poziva da postanu Ambasadori hrvatskog turizma. Kampanja se bazira na video zapisima u kojima poznate osobe pozivaju turiste u Hrvatsku. Ono što je zanimljivo je da je za ovu kampanju utrošeno 2,3 milijuna kuna. I da bi stvar bila bolja cijela kampanja je praktički nadogradnja na postojeću inicijativu volontera WhyCrotia (o kojoj sam već pisao ovdje) koja poziva građane da snime video zapis u kojem pozivaju turiste da posjete Hrvatsku.  HTZ jasno podržava projekt WhyCroatia (koji btw košta cca. 70 KN za domenu) no više je nego očito da je ova kampanja pokrenuta bez prave ideje, prije bi se za nju moglo reći da je plagijat.

Da me ne bi krivo shvatili, ja podržavam sve ideje koje na bilo koji način promoviraju hrvatski turizam, pa tako i ovu, ali smatram da se je za 2,3 milijuna kuna moglo napraviti mnogo više (barem smisliti nešto originalno).

whycoratia1

Ova je kampanja pokrenula burne rasprave na Twitteru jer nikome, pa čak ni meni nije jasno što tu vrijedi 2,3 milijuna kuna: web stranica katastrofalnog dizajna, promocija u inozemstvu sa video zapisima na hrvatskom jeziku ili nešto sasvim drugo što nije poznato hrvatskoj javnosti.

Ovo je nešto poput jumbo plakata na Jadranu koji pozivaju turiste na Jadran (via @Beler)

Pohvalno je da smo se odlučili potruditi kako bi spasili turističku sezonu, no nije bitna samo volja. Najbitnija stvar je u tome da turisti dođu u Hrvatsku. Hoće li tome pomoći Ambasadobri turizma, WhyCroatia ili netko treći manje je bitno, no kad netko napravi kampanju bez prave ideje i za to potroši mnogo novaca poreznih obveznika, ostaje gorak okus u ustima. Pogotvo  nama koji znamo da se puno bolja kampanja sa originalnom idejom može napraviti za doslovno 70KN.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. ..strava, muka mi je gledat te kvazi pokusaje promocije nase biserne postave min. turizma.

  za 2,3m kn su stvarno mogli napravit CUDA ! a na datum lansiranja “zadnjih trzajeva” promocije Hr turizma necu trosit tipkovnicu..

  nevjerojatno, bas me zanimaju brojke konverzije; utoseno / vraceno, izgleda da se ekipa iz min. turizma dici samo utrosenim sredstvima kao da ona nesto govore a ne stvarnim rezultatima. I onaj potez za google (5,1m kn bez natjecaja ?!?! i gdje se vide ti oglasi ??? ) + fore s oglasavanjem na stranim tv postajama za milione..

  horror.. nevjerojatno…

  i btw, svaka cast inicijativi i utroseom trudu deckima za whycroatia, svugdje su, fino odradjen posao..

 2. Sumnjam baš da WhyCroatia košta samo 70kuna, jer cijena izrade dizajna (tj. wirdpress templejta) je barem 50 pua veća. Čak i da je Maratz to radio za besplatno – ona je dio cijene.

  No, u svakom slučaju, definitivno si u pravu kad kažeš da se može napraviti nešto bolje/kreativno/korisno uz puno manji budžet od onog kojeg troši država.

 3. Naravno da je veća cijena, ali direktno uložen novac je 70KN, prema rječima glavnog i odgovornog (Borja)..
  No, koliko god cijena bila sigurno je višestruko manja od 2,3 mil.kn za “kopiju” tog projekta 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *