Da li je Palm Pre bolji od iPhone-a?

iphone-3g-vs-palm-preU zadnje vrijeme priča se zahuktala oko novog smartphone-a iz Palm-a. Riječ je o modelu Palm Pre. Mobitel naizgled ima sve, dobru kameru, dizajn, dobar software i da bi stvar bila bolja puni se bez žica. Savršeno, zar ne?

Palm Pre je nova nada američke korporacije Palm, smartphone koji je prema mnogima “ubojica” iPhone-a. Karakteristike su više nego dobre, tu je 3,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir, razlučivosti 480×320 piksela, fizička QWERTY tipkovnica, WiFi, USB, Bluetooth, HSDPA, 3.0 MP kamera, 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, 8 GB memorije, MMS  i senzori koji osvjetljavaju zaslon u uvjetima slabog svjetla ili ga gase kada približite uređaj uhu.

palm-pre-3Ono što Palm Pre čini posebnim je tzv. Touchstone charger, uređaj koji omogućava punjenje Pre-a bez žica. Jednostavno ga stavite na Touchstone charger i on se puni.

S druge stranje imamo iPhone 3G koji je na tržištu već duže vrijeme. Osobno ne vidim realnost u usporedbi uređaja koji je prije par dana pušten u prodaju i onog koji je na tržištu više od godinu dana. Realnije bi bilo uspoređivati Palm Pre sa tećom generacijom iPhona koji ubrzo dolazi (nadajmo se).

Ja koristim iPhone s kojim sam očaran. Sama činjenica da mu nije potrebna fizička tipkovnica je fascinantna i dovoljno govori o kvaliteti touchscreena. Palm Pre još uvijek nisam isprobao, ali sudeći po raznim recenzijama koje čitam na stranim blogovima mislim da ipak nije dorastao iPhoneu. Osim nekoliko stvari koje bi bilo lijepo vidjeti na iPhoneu poput bežičnog punjenja i programskih mogućnosti poput rada aplikacija u pozadini mislim da Pre ne donosi ništa senzacionalno. apple-iphone-3g

Rad aplikacija u pozadini, copy-paste, MMS i ostale sitnice će vrlo skoro biti dostupne u novom iPhone software-u, a što se tiče hradware-a mislim da nitko ne može dizajnirati proizvod kao što to Apple radi. Osim toga, za iPhone postoji desetak tisuća aplikacija koje Pre zasigurno neće imati još par godina.

Sve u svemu Palm Pre je za sada najbolji konkurent iPhone-u, što zbog mogućnosti koje ima, što zbog prašine koja se diže za njim. No, da bi stvar bila realnija pričekajmo novi iPhone pa ćemo biti u situaciji usporediti dva “vremenski” bliska uređaja.

Do tada, moj glas ipak za iPhone, a što vi mislite recite nam u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Nicely said 🙂 uglavnom ima Pre 2-3 ovak Velika featurea koja bi bilo odlično imat i na iPhoneu. Ali iPhone ima tisuće drugih appstore razloga po kojima je bolji već sada tako da ću i ja sigurno (za sada ) ostat na iPhoneu.

    Ali bi rado probao Pre na par dana 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *