Kako jednostavno pratiti informacije na internetu?

screenshot-3Internet je zadnih godina doživio znatan napredak, sada imamo web 2.0, još malo pa ćemo na 3.0 i tako to lagano ide svojim tokom. Prosječan korisnik je u sili informacija s kojima se svakodnevno susreće praktički izgubljen. Razlog tome je da su informacije razbacane na više web stranica, blogova ili foruma. Evo kako sve informacije koje nas zanimaju pratiti na jednom mjestu.

Svi mi koristimo Google, svaki dan, svaki sat, pa i češće. Ako se niste nikad zapitali što znači ono iGoogle na vrhu, ovo je pravi trenutak za to. Naime, iGoogle je personalizirana početna stranica na kojoj možete točno odrediti koje blgoove i stranice želite pratiti, tj. čitati vijesti sa tih stranica preko RSS protokola.

igoogle

Korištenje je krajnje jednostavno. Nakon što se prijavite sa svojim Google računom (kojeg pretpostavljam imate), dobijete jednostavan izbor gadgeta koje želite dodati na svoju početnu stranicu. Nakon dodavanja ti će se gadgeti, vijesti, igre i slično prikazivati na vašoj iGoogle početnoj stranici. Njih možete premještati i podešavati broj vijesti koje želite pratiti ili ih jednostavno izbrisati ako vam se ne sviđaju.

Klikom na Add stuf (gore desno) možete dodati sadržaj na svoju početnu stranicu. Možete izabrati između ponuđenih gadgeta ili dodati vlastitu vijest. Također možete mijenjati teme i boje vaše iGoogle stranice. Osim toga iGoogle služi i kao RSS program preko kojeg možete pratiti stranice koje vas zanimaju, tj.njihov RSS feed. Možete se npr. pretplatiti na RSS feed ovog bloga. U novootvorenom prozoru izaberite Google i kliknite Subscribe now. Tada ćete se morati prijaviti i na vašoj će iGoogle stranici biti popis novih vijesti sa bloga. Isti protokol podržava skoro svaki blog pa pokušajte.

screenshot-1

Osim iGoogle početne stranice možete koristiti Google Reader koji funkcionira na sličan način ili neki od programa te vrste, a ako neke koristite slobodno napišite u komentarima

Ja koristim iGoogle kao svoju početnu stranicu i kada sam prijavljen na njoj vidim vijesti za koje sam se pretplatio, a kada nisam prijavljen vidim samo tražilicu.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *