Što svaka web stranica treba imati?

Collective worksNikada za sebe nisam tvrdio da sam dobar web designer. Ja se iskreno divim ljudima koji svoj posao (u ovom slučaju web design) shvaćaju ozbiljno i na taj način mu pristupaju. Napraviti web stranicu nije lako, ne zato što treba znati nekoliko programskih jezika, nego zato jer svaka web stranica mora imati dušu; ono nešto što tjera ljude da svaki dan otvore tu stranicu i da im nikad ne dosadi. Nije stvar samo u dizajnu, mada je on jedan od glavnih faktora uspjeha. Stvar je u tisuću malih detalja koji web stranicu čine brzom, lijepom i kvalitetnom. U ovom članku pokušat ću se (sa svog stajališta) osvrnuti na ovu temu.

Danas je možda više no ikad potrebno biti prisutan online. Internet postaje sve važnije mjesto za promociju i prezentaciju svoje djelatnosti, koja god to bila. Da bi to postigli moramo imati web stranicu. Današnje web stranice više nisu tablice sa pokojom slikom, one sve više postaju prave aplikacije. No, da bi imali uspješnu web stranicu, nije dovoljno instalirati Wordpres ili Joomlu na neki free hosting, staviti gore neki cool template i to je to. Web stranica ima svoje elemente, sastavne djelove koji ju određuju. Neki su obvezni i skoro pa svaka stranica ih ima, neki nisu. No postoje oni koje bi svaka stranica trebala imati, bez obzira kakva ona bila. Evo koji su to:

white_stones

Naslovnica

Svaka, ali baš svaka web stranica mora imati naslovnicu. Naslovnica je na neki način ogledalo vaše web stranice. Mora sadržavati posjetitelju bitne informacije tj. one koje mu prve želimo prezentirati. Osim toga na naslovnici se mora nalaziti Pretraživač i dobra navigacija kroz izbornike.

Navigacija

Navigacija je osnovni dio web stranice, korisnici koriste navigaciju da bi prelazili s članka na članak i vraćali se na naslovnicu. Sve što web stranica nudi treba na primjeren način biti prikazano u okviru navigacije. To mogu bi padajući izbornici na vrhu stranice (Tada je preporučljivo staviti jednostavan izbornik u dno kako se posjetitelji ne bi morali vraćati na vrh),  možemo imati bočni meni, ili uz neki od njih koristiti navigaciju kroz članke. Tako npr. imamo Povezane članke, Najčitanjije, Najkomentiranije, itd. Evo primjer.

Search

Neki posjetitelji vole pretraživati i to je prva stvar koju rade na web stranici. Osim toga ukoliko posjetitelj traži nešto specifično, tražilica mu je neophodna. Svaka web stranica bi trebala imati tražilicu. Ona se uglavnom smješta u vrh stranice, ali to ne mora biti slučaj.

O nama (About)

Svaki posjetitelj voli znati na čijoj se stranici nalazi i tko stoji iza te stranice. Zato je poželjno imati kategoriju About ili u par rečenica opisati tko ste i koja je vaša djelatnost.

Kontakt

Također jedan od obveznih djelova svake web stranice. Uvjek je dobro imati kontakt informacije poput telefona, adrese, radnog vremena i slično.

webdesignFooter

Često je tema rasprava na forumima ili između web designera. Ja smatram da je footer jedan od osnovnih elemenata svake web stranice. Footer služi kao navigacija kroz sadržaj kada je korisnik na dnu stranice, pruža korisniku dodatne informacije o sadražju ili neke servisne informacije poput copyrighta i sl. Evo jedan dobar članak na tu temu.

Copyright

Sadržaj na stranici je pretpostavimo vaše vlasništvo i potrebno je korisniku dati do znanja da je to tako. Copyright se obično stavlja u footer, ali može biti i bilo gdje na stranici. Dobro je staviti link na Creative Commons Licencu ili nešto slično.

Sitemap

Svakako koristan dodatak svakoj stranici. Uglavnom je koristan tražilicama prilikom indeksiranja vaše stranice, ali neki korisnici ga koriste kad žele pronaći određenu informaciju. Evo članaka o Google sitemap servisu.

“Prostor za odmor” – Whitespace

Između svog sadržaja stranice, reklama, slika i ostalog korisniku je potreban prostor na kojem može odmoriti oči. Pružite korisniku taj prostor. To je prostor između određenih elemenata, pa se tako može podjeliti na macro whitespace (između glavnih elemenata stranice) i micro whitespace (između sličnih elemenata,npr. razmak između slike i teksta i sl). Za one koji žele znati više, evo link.

seo_dubaiSEO – Optimizacija za tražilice

Optimizacija za tražilice bitan je dio svake stranice. Iako ljudi smatraju da je to izuzetno složen i zahtjevan postupak, mislim da nije tako. Postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i određeni postupci kojih treba konstantno ponavljati. Meni osoobno jako zanimljivo područje koje me svakim danom sve više privlači. Evo zanimljiv blog o tome.

I naravno uz sve te elemente potrebno je imati SADRŽAJ. On mora biti čitatelju zanimljiv i jednostavan za čitanje. Mora biti pisan lako čitljivim fontom, a poželjno je ubaciti koju sliku kako sadržaj ne bi bio “vizualno dosadan”. I to naravno nisu svi elementi. Ja sam izdvojio one koje osobno smatram najbitnijima, a ukoliko mislite da sam neke propustio slobodno me nadopunite u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Dobro odrađena tema Mihael, siguran sam da sam pronašao još jednog blogera koji želi biti koristan i to je jako lijepo.

    Čitam na twitteru, # Location: Pula!
    I ja sam tu, javi se ako si za pivo …

  2. Hvala Danijel, baš mi je došla ideja dok sam gledao portal BudiIn iz tvoje recenzije, pa se skupilo za članak. A što se tiče piva, nemam ništa protiv 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *