Sve što trebate znati o Windowsu 7

Windows 7: Customized Desktop

U zadnje vrijeme moji postovi su se uglavnom odnosili na Linux platformu pa su Windows korisnici bili malo zakinuti. No sada nastavljamo po Windowsu, i to u velikom stilu. U nastavku ćemo saznati apsolutno sve što trebate znati o novom operativnom sustavu iz Microsofta. Za one koji žele vidjeti kako izgleda i radi Windows 7, pročitajte moju Windows 7 recenziju.

1. Gdje nabaviti Windows 7?

Windows 7 možete skinuti s Microsoftovih stranica. Trenutna verzija je Release Candidate. Za download je dostupan do srpnja. Sve što trebate napraviti je skinuti ISO file i zapržiti ga na DVD. Nakon toga instalacija je krajnje jednostavna.

2. Hoće li raditi na mom kompjuteru?

Vjerojatno da, za one sumnjičave evo minimalni hardverski zahtjevi:

• 1 GHz processor (32- or 64-bit)
• 1 GB of RAM (32-bit); 2 GB of RAM (64-bit)
• 16 GB of available disk space (32-bit); 20 GB of available disk space (64-bit)
• DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

window-7-rc13. Da li mogu napraviti upgrade sa mojeg Windowsa?

Ako koristite Windows Vistu, naravno, upgrade ćete napraviti jako lako. Ako pak želite upgrade sa Windows 7 bete, evo kako to možete napraviti. Sa Windows XPa upgrade službeno nije moguć, za one koji žele znati više evo link.

4. Da li je Windows 7 siguran?

Što se tiče virusa sve ovisi o vašem antivirusnom programu i situacija je približno ista kao i sa ostalim Windowsima. Trenutna verzija je Release Candidate što znači da je to potencijalna konačna verzija i ima znatnu razinu stabilnosti. Osim toga Windows 7 donosi neka poboljšanja u sigurnosti.

5. Da li je Windows 7 besplatan?

Da, bit će besplatan do 1.7.2010. Nakon toga će se jednostavno rečeno, početi gasiti svaka 2 sata.

6. Da li je RC1 bolji od bete?

Naravno, uvedena su neka poboljšanja u Aero efektima, Windows tipka ima logičnije funkcije i sam dojam je znatno bolji. Osim toga RC donosi ove čudne wallpapere koje možete vidjeti u postu.

win7-rc

7. Čuo sam za XP način rada. Što je to?

Windows 7 ima mogućnost instalacije potpuno legalne kopije Windows XP OSa na virtualni stroj. To znači da možete koristiti XP unutar Windows 7 sustava. Ovo je posebno korisno tvrtkama koje su programski vezane isključivo za Windows XP.

8. Zašto da ipak instaliram Windows 7?

Windows 7 je dobar komad softwarea, sve probleme koji su postojali sa Vistom, Windows 7 rješava, a donosi i neka poboljšanja i nove grafičke efekte. Sav vaš hardware će raditi bez instalacije sve sile drivera ili codeca. Osim toga i sugurnost je poboljšana. Microsoft ne preporuča RC za primarni OS, ali razina stabilnosti je sasvim zadovoljavajuća. Ukoliko ne želite izbrisati svoj OS, napravite  dualboot.

Izvor: Gizmodo

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Ja koristim Windows 7 RC na računalu koje ne koristim primarno. Super je stabilan, lagan i funkcionira. Sedmica je ono što je Vista trebala biti 🙂 Jedva čekam da izađe RTM verzija i da ga počnem koristiti svugdje. Nakon toga vjerojatno će slijediti i instalacije sedmice prijateljima i poznanicima 😀

 2. Još je jedna stvar važno napomenuti, a to su sistemski zahtjevi. Windowsi će raditi i ispod minimalnih sistemskih zahtjeva, jedan čovjek ga je uspio instalirati na 96MB RAM-a i procesor od 300Mhz. To je velika prednost sedmice nad Vistom, jer jako dobro skalira u zavisnosti od performansi računala.

 3. Super da je to uspio. A koji program je uspio pokrenuti nakon instalacije? Baš me zanima.
  Kad vidim ove hardverske zahtjeve, ne mogu a da se glasno ne nasmijem. Umjesto da zahtjevi ostanu isti ili se tek neznatno povećaju, čovjek se ne može oteti dojmu da mu za svaki novi “major release” treba novi PC.
  A koji će mu vrag 20GB za instalaciju? Postavljam to pitanje, budući da znam da windoze dolaze “gole”. Nasuprot tome, kad instaliram Ubuntu s povećom masom aplikacija, treba mi upola manje.
  Glad za RAM-om je isto smiješna … kojih crnih 2GB za 64bit verziju?! Da su to preporučene vrijednosti, još i nekako, ali minimalne? (nadam se da si točno prepisao, inače pljujem bezze).
  Upravo skidam .iso sliku… baš me interesira to čudo, možda i sam napišem kakav review ako budem imao živaca raditi s time.

 4. Pa zapravo, zahtjevi u odnosu na Vistu su smanjeni :-). Ovi ovdje zahtjevi su prije preporučeni. Recimo, sedmica bez većih problema radi na netbokovima, što Visti baš i ne polazi za rukom. Probaj ga i na 1GB, radit će ti jako dobro, upravo zbog tog “skaliranja”.

  Dosad nisam vidio niti jednog korisnika da se žalio na hardverske zahtjeve, mislim da nećeš ni ti nakon što probaš sedmicu :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *