Kako zaštititi računalo i spriječiti gubitak podataka?

online-backup-solutions

Nakon što smo ubrzali Windowse i time si znatno olakšali svakodnevni rad na računalu, pozabavit ćemo se najvećom boljkom svih Windows baziranih susava. Rječ je naravno o virusima i ostalim napasnicima koji svakodnevno vrebaju vaša računala. U nastavku pročitajte kako se zaštititi od tih napasti i osigurati svoje podatke na računalu.

Ono što svi redovno preporučuju je backup. Za one koji ne znaju što je to, evo link.

Mnogi od vas zasigurno nikada nisu i ne namjeravaju uskoro koristiti backup podataka. Osobno mislim da je backup prijeko potreban na svim operativnim sustavima, pogotovo na Windowsima koji su najmanje otporni na razne napasti s interneta.  Sjetite se samo koliko vam se puta dogodilo da nešto slučajno izbrišete ili vam Windows otkaže poslušnost pa ste izgubili više mjeseci rada. Ali, idemo po redu. Najprije ćemo se pozabaviti zaštitom računala od virusa, a zatim backupom podataka.

computer-security

Moj savjet za antivirusni program je AVG Free. Besplatan i dobar. Jednostavan je za korištenje i praktički ga ne primjetite. Prilikom instalacije podesite skeniranje računala u određenim intervalima i dnevni update i to je sve što se od vas traži. AVG se pali s računalom, sam se update-a i skenira vaše računalo, te se rješava pronađenih virusa.

Ukoliko želite dodatno zaštititi svoje računalo kupite AVG Internet security. To je poboljšna i proširena verzija besplatnog programa koja osim standardnog antivirusnog programa sadrži još i firewall i neke korisne dodatke.

Nemojte nikada instalirati više antivirusnih programa u isto vrijeme jer oni pobijaju jedan drugog.

Sada ćemo pokušati razbiti predrasude o backupu podataka i pomoći vam u očuvanju vaših podataka sigurnima. Za backup se može koristiti neki vanjski disk ukoliko želite imati backup cijelog diska. Za to može poslužiti alat unutar Windowsa. Pokrećete ga klikom na Start > All programs [Svi programi] > Accessories [Pomagala] > System Tools [Alati sustava] > Backup. Program nas vodi kroz postupak gdje trebamo izabrati što želimo posrpemiti u backup i gdje želimo spremiti svoju backup kopiju. Jednostavno, zar ne?

Ukoliko ne preferirate ovu metodu možete koristiti neki od “web based” programa za backup. Ja osobno koristim (i svima savjetujem) Spider Oak backup program. Program je koristan za djelomični backup važnih podataka, a ovisi o vašoj internet vezi pa zato pripazite prilikom korištenja ukoliko nemate flat paket.

Program jednostavno instalirate na svoje računalo, registrirate se, ulogirate i spremni ste za backup.

spideroak

U tabu Backup izaberete što želite spremiti u backup i klikom na Save spremate postavke. Proces backupa možete pratiti u tabu Status. U tabu View možete vidjeti što imate spremljeno na serveru, a u tabu Share možete kreirati shared mapu za djeljenje nekih sadržaja s drugima.

Dobra strana ovog programa je što radi backup u pozadini i jednostavan je za korištenje. S osnovnim računom dobivate 2GB prostora, dok više kapaciteta morate zakupiti.

Osim Spider Oaka postoji još mnogo programa s istom namjenom, a ako vi koristite neke druge ili imate neka druga iskustva s backupom podataka, podjelite to s nama u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *