Kako ubrzati računalo?

mac-and-windows

Koristite Windows OS? Sustav vam svakodnevno odbija poslušnost? Dosadilo vam je čekati pola sata za svaku malo težu operaciju?

Ukoliko imate desetak tisuća kuna viška, definitivno kupite neki od Mac-ova. Ako niste te sreće kao recimo ja, imate dva izbora: instalirajte Linux ili se mučite dalje s Windowsima.

Ako ipak želite ostati pri Windowsu, pokušajte ga počistiti i od njega napraviti OS koji se može koristiti bez mnogo* muke (*mnogo je relativan pojam). Evo male pomoći kako to možete učiniti.

Prije svega iskoristite ono što vam sam Windows nudi, napravite DiscCleanup i Defragmentaciju diska.

Kliknite na Start > All programs [Svi programi] > Accessories [Pomagala]  > System Tools [Alati sustava] i izaberite Disc Cleanup.

disc-cleanup

Ukoliko imate dvije ili više particija otvorit će vam se izbor particije koju želite očistiti. Izaberite particiju, pričekajte trenutak, izaberite sve osim Compress old files i kliknite OK.

Nakon toga napravit ćemo Defragmentaciju diska. Prednosti defragmentacije su brže i učinkovitije učitavanje datoteka. Defragmentacijom sprječavate da datoteke budu podijeljene u nekoliko djelova koji se nalaze na različitim mjestima na disku i tako usporavaju rad računala.

Idemo na Start > All programs [Svi programi] > Accessories [Pomagala]  > System Tools [Alati sustava] i izaberemo Disc Defragmenter.

defragmentacija

Otvori nam se prozor s izborom particija za defragmentaciju, izaberemo željenu particiju, kliknemo na Analyze i u pop-up prozoru koji će nam se otvoriti imamo opciju Defragment. Postupak zna potrajati. Nakon toga na grafičkom prikazu možete vidjeti razlike prije i poslije defragmentacije. Postupak ponovite ukoliko imate više particija.

ccleaner_logo

Za čišćenje diska postoji više programa i alata  koji obavljaju funkciju bolje od alata unutar samih Windowsa. Jedan od takvih je CCleaner. Program je besplatan, izuzetno brz i efikasan, a osim funkcije čišćenja računala i brisanja tragova surfanja internetom u sebi ima nekoliko korisnih alata. Sučelje mu je na hrvatskom jeziku pa je samim time jednostavniji za uporabu i prosječnim korisnicima.

Sve što je potrebno za čišćenje računala je pokrenuti program,  kliknuti Analiziraj i zatim pokrenuti čišćenje. CCleaner će očistiti vaše računalo mnogo brže i bolje nego što to radi Windowsov Disc Cleanup.

Osim čišćenja računala pomoći vam može i izmjena vizualnih efekata koji su po defaultu uključeni u Windowsima XP. Ovo će biti pogotovo korisno onima koji imaju starije računalo ili slabiju grafičku karticu.

Kako bi izmjenili te efekte idemo na My Computer [Moje računalo] i desnim klikom odaberemo Properties. Otvorimo tab Advanced i pod dijelom Performance odaberemo Settings.

properties

Na prvoj kartici Visual Effects odaberite Custom i isključite sve opcije osim:

 • Use common tasks in folders (dodatni brzi izbornici koje vidite s desne strane u Windows Exploreru)
 • Use visual styles on windows and button (prepoznatljivi vizualni izgled Windowsa XP)

Ukoliko vam to nije pomoglo pokušajte isključiti neke programe koji se pale prilikom pokretanja Windowsa. To možete učiniti ovako:

Kliknite na Start > Run, u upišite “m  sconfig” i kliknite na OK.

run

U novootvorenom prozoru pod tabom Startup možete vidjeti listu programa koji se pokreću s Windowsom. Nemojte nikako isključivati antivirusne programe i programe čija putanja zapošinje u WINDOWS folderu. Ostale programe koji vam nisu potrebni prilikom paljenja možete jednostavno isključiti uklanjanjem kvačice lijevo od naziva programa.

To bi vam trebalo pomoći u ubrzanju vašeg računala. Osim toga možete jednostavno deinstalirati neke programe koji vam nisu potrebni i s radne površine izbrisati ikone koje ne koristite.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Ja bih dodao gašenje nepotrebnih servisa. Također bih ugasio System Restore, ali to je već moja preferenca (nisam osjetio neku korist). Na slabijim računalima gledajte koristiti softver s malim RAM footprintom (oni koji koriste malo RAM-a).
  Ono što uglavnom zamjeram Windows OS obitelji je loše upravljanje memorijom, to i jest jedan od glavnih uzroka njegove sporosti (čak i kad imate više GB RAM, još uvijek traži swap, wtf?!).

 2. Iz iskustva znam da je System restore mnogim korisnicima spasio OS (pogotovo prosječnim korisnicima), ali i meni jednom 😉
  Što se tiče rada sa memorijom Linux je tu mnogo bolji, iz tog razloga koristim Ubuntu koji je mnogo bolji i brži u svakom pogledu 😉

 3. ovo za ubuntu se slažem, brži je i sigurniji – to je već godinu dana jedini nativno instalirani OS na mom računalu, sve ostalo se vrti u vboxu po potrebi.
  nemam više živce za windows OS … to mi je previše zafrkavanja i usability je katastrofa (milion klikova dok obaviš nešto). Rukovanje prozorima isto katastrofa, jednostavno nemjerljivo s mogućnostima koje se nude na linuxoidima. Ali eto … ima i MS svoje fanove i fanatike. To su obično oni koji žive od MS i njih potpuno razumijem, samo ne razumijem ove naše “domaće pirate” (to je 99% privatnih korisnika u nas) šta se oni trse s time?! ROFL
  btw., imaš li kakvu preporuku za izradu flasha na Ubuntu? nikako da nađem nešto (FOSS, naravno)

 4. Uvjek je lijepo vidjeti da netko koristi Ubuntu ili Linux kao primarni OS…
  To da je Windows nedovoljan (čitaj loš) za napredne korisnike je samo činjenica…Linux je druga priča, iako je Ubuntu Jaunty lošiji od prethodnih 🙁
  Za flash stvarno nemam pojma, slabo sam u tom poslu 😛

 5. spomenu si ccliner nemas pojma kaj mozes uciniti taj program
  “m sconfig” nije potrebno otvarati ljudima koji se njime neznaju koristiti

 6. I have checked your page and i have found some duplicate
  content, that’s why you don’t rank high in google’s search
  results, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles,
  search for; Boorfe’s tips unlimited content

 7. Hi, is anybody here interested in online working? It is simple survey filling.

  Even 10 bucks per survey (ten minutes of work). If you are interested,
  send me e-mail to hans.orloski[@]gmail.com

 8. What you said was actually very reasonable. But, what
  about this? suppose you were to write a awesome title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, but what if you added something that grabbed folk’s attention? I mean Kako
  ubrzati računalo? | Mihael Šanko is kinda boring. You could glance at Yahoo’s home page and see how
  they create post headlines to grab people to click. You might add
  a video or a related picture or two to get readers interested about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *