Windows 7 recenzija

Windows 7

Kao što većina vas zna javnosti je dostupna beta verzija novog operativnog sustava iz Microsofta. Riječ je o Windowsu kodnog naziva Windows 7. On donosi podosta poboljšanja, pogotvo je osjetno poboljšanje performansi s obzirom na prethodnu Vistu. Rad na Windowsu 7 je mnogo brži i lakši.

Trenutno nije moguće skinuti Windows 7 sa Microsoftovih službenih stranica, ali zato možete (naravno uz Live ID) dobiti serial number za iste. Od same najave novih Windowsa oko njih se diže podosta prašine pa sam i ja bio znatiželjan kako sve to izgleda i radi u praksi.

Odlučio sam probati Windows 7 na svom laptopu te ga koristiti za svakodnevnu uporabu kroz mjesec dana. U ovom članku pokušat ću vam predstaviti Windows 7, nove funkcije i prednosti s obzirom na Vistu i Windows XP.

Pa krenimo redom. Windows 7 image veličine nešto manje od 2,5 GB morat ćete nabaviti na alternativne načine, jer Microsoft ne nudi skidanje sa svojih stranica. Serial number dobit ćete na službenim Microsoft stranicama. Nakon toga snimite image na DVD.

Ukoliko želite clean install to će vam izbrisati sve podatke s diska pa budite oprezni, a ukoliko želite dual boot evo kako to možete napraviti.

Ja sam se odlučio za clean install na laptop HP530 (Intel Celeron 530 (1,73GHz), 15,4″ WXGA, (1280×800), RAM 1 GB, HDD 80GB SATA, DVD±RW DL, Intel GMA 950, modem, LAN, WLAN). Instalacija je prošla neočekivano brzo i bezbolno. Ubacite DVD i u svega nekoliko klikova i otprilike 15 minuta (u mom slučaju), vaš Windows 7 je spreman za rad. Mogu reći da me brzina instalacije zaista iznenadila. Očekivao sam da će potrajati bar 1h, no za 15 minuta je sve bilo gotovo.

Windows 7: Početni desktop

Desktop izgleda dobro, osim možda wallpapera koji je za moj ukus malo prenapadan pa sam ga brzo promijenio. Ono što me naročito oduševilo je da nije potrebno instalirati bilo kakve drivere, jednostavno sve radi „out of the box“. Savšena grafika sa Aero efektima, zvuk, pa čak i dodatan hardware poput moje web kamere, printera, bluetooth adaptera i bežičnog miša. Jednostavno radi.

[ad#ad-sadrzaj]

Nakon početnog upoznavanja slijedila je instalacija potrebnih programa. Kod mene je to značajan broj, pa sam pomislio da će mi se sustav usporiti nakon toga, no nije pokazao znakove većeg usporavanja. Brzina reagiranja sustava je zadovoljavajuća s obzirom na moju konfiguraciju. Mnogo bolje nego kod Viste koja se jako brzo usporila i postala neupotrebljiva.

Windows 7: Start traka

Od noviteta, može se naći dosta toga. Prvo se primjeti novi izgled Start trake koja je nešto viša i ikone nemaju teksta. To je po meni pogodak, osim što ljepše izgleda i funkcionalnije je. Ako se nekom ne sviđa takva traka, jednostavno si vratite tekst iza ikona. Ikone u traci se mogu premještati, a isti prozori se grupiraju radi preglednosti. Također, vizualni efekti su malo „ispolirani“ pa izledaju lijepše i reagiraju puno brže. Show desktop ikona je pomaknuta u donji lijevi kut što je jako praktično.

Windows 7: Tray

Osim standardnih Aero efekata koji su predstavljeni u Visti dodani su i neki novi. Pa tako pomicanjem prozora u lijevo ili desno mjenjate njegovu veličinu na pola desktopa, a ako protresete prozor (Aero Shake) minimizirate sve neaktivne prozore. Ove efekte pogledajte u video isječku ispod.

Što se tiče programa, sve što sam isprobao radi. Bili to stariji ili novi programi, jednostavno rade. Trenutno imam preko 80 programa instaliranih i svi rade bez problema, možda čak brže nego u Visti i XP-u. Što se tiče igri nisam pretjerano isprobavao, a na isprobanim igrama grafika je bila zadovoljavajuća. Moram priznati neke igre rade malo sporije nego u XP-u ali to je gotovo zanemarivo.

Windows 7: Customized Desktop

Sve u svemu, ja sam izuzetno zadovoljan i pozitivno iznenađen. Moram napoenuti da inače koristim Ubuntu Linux koji je naravno brži, ali unatoč tome smatram da je Windows 7 dobar i kvalitetan OS. S obzirom da je testirana beta verzija, izuzetno je stabilan i brz. Definitivno isprobajte ako ste u mogućnosti. Ukoliko vam je dosadio XP desktop, ovo dođe kao dobra zamjena. Ako sam nešto propustio, nadopunite me u komentarima gdje također možete podjeliti svoja iskustva s Windowsom 7.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. ma ovaj se baš ćini dobar, a ti to koristiš ili? da li se uspori nakon nekog vremena kao vista?

 2. pa ja ga koristim svakodnevno evo skoro mjesec dana i nije mi se do sad usporio, a imam dosta toga instalirano…bolji je od viste, a u nekim stvarima i od XPa …

 3. meni je najjači na sedmici Aero Snap. Kad nakon PC-a radim na laptopu (na kojem je vista) idem maksimizirati prozor tako da ga “udarim” od gornji rub ekrana i onda se sjetim, joj pa to je na sedmici 🙂

 4. Meni je sedmica takodje odlicna, nema drajvera koji nije pronasla, brza je, organizovana dobro… Ali s obzirom da je u beta verziji, desilo mi se da mi je internet jednog dana samo pukao. Iz nekog (meni nepoznatog razloga) stalno rutira pogresne IP adrese. Sada sam opet u Visti, dok ne oborim sistem 🙁

 5. meni se slično događalo jedno vrijeme sa internetom, a onda je samo prestalo… 😐

  ali sve u svemu, jedan odličan sustav… 😀

 6. To sa bugovima je u ovom stadiju razvoja normalna stvar, no unatoč tome meni se Win7 beta čini izuzetno stabilan sustav (s obzirom da se radi o Windowsu), a i mnogi drugi tako pričaju. Ovaj Windows definitivno ima potencijala 😉

 7. nemogu upaliti webcameru na laptopu otkad sam na sedmici.neka neko pojasni.

 8. Vjerojatno ti nije instaliran driver automatski pa je potrebno napraviti ručni update..
  Probaj na Control Panel > Device Manager i pronađi si web kameru ili skini driver sa stranice za Win7 pa instaliraj.. Nadam se da ti je jasnije sad… 😉

 9. Ja koristim windows 7 evo preko 3 mjeseca , sve je super imam punoo stvari instaliranih , a on ne usporava kao vista. Po meni je bolji i od xp-a i od viste definitivno’ ima neke stvari koje su me odusevile 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *