Kako napisati dobar članak?

Napisati dobar članak nije lako kao što mislite, tu ima mnogo izazova čak i za iskusne novinare i blogere. Kada uzmemo u obzir razlike između tiskanih i online publikacija, sve veća očekivanja i kronični nedostatak vremena čitatelja možemo slobodno zaključiti da je letvica očekivanja postavljena vrlo visoko. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da vaši online članci budu kvalitetniji, a samim time i popularniji.

Privlačan naslov

Dobar naslov je ono što privlači čitatelja da uopće počne sa čitanjem članka. Ako vam je članak odličan, a naslov vam je loš, vrlo je vjerojatno da čitatelji neće ni doći do kvalitetnog sadržaja jer im naslov nije privlačan. Dobar naslov može pomoći i kada imate manje kvalitetan članak. Nekada je u naslovu dovoljno samo nekoliko riječi, nekada je potrebna cijela proširena rečenica da bi pogodili bit, no važno je da sve bude dobro koncipirano i jednostavno za pročitati, bez obzira na duljinu. Pročitajte svoj naslov više puta dok se ne uvjerite da je savršen. Tek tada možete objaviti članak.

Držite se teme i ne duljite

Svaki članak mora imati svoj uvod, sadržaj i završetak. Svaka od tih cjelina je na svoj način posebna, no sve su podjednako važne. Uvod je dio koji čitatelja treba zainteresirati za temu i predstaviti osnovne okvire onoga o čemu će se pisati. Glavni dio članka je sadržaj koji obuhvaća sve što je u članku potrebno reći. Svatko ima svoj stil i način pisanja, no važno je paziti da ne odlutamo s teme i da sav sadržaj bude zanimljiv, koliko je to moguće. I unutar sadržaja trebao bi postojati nekakav redosljed elemenata, no o tome u nekoj drugoj analizi. Završetak je pak ono čime se odjavljujemo, pozdravljamo i ostavljamo čitatelju zadnju misao. Nekada je to misao, nekada određeni citat ili pitanje, no važno je da završetak bude kvalitetan jer je on vrlo važan kod formiranja mišljenja čitatelja o članku u cjelini.

Dizajn članka i odlomaka

Kod pisanja je vrlo važno paziti na vizualni dio, dizajn odlomaka, font, poravnanje i slično. Kod modernih blogova dio sa fontovima i grubim dizajnom je rješen CMS sustavom, no ipak je potrebno poraditi na odlomcima, poravnanju, naslovima i slično. Podnaslove je uvijek dobro istaknuti jer s njima dijelimo članak na smislene djelove, a isto pravilo vrijedi i za odlomke. Ja uvijek volim dodati i obostrano poravnanje kad je moguće jer daje potpuniji vizual.

Fotografije i ilustracije

Kad smo već kod vizuala, nastavimo sa ilustracijama i fotografijama. Ako se mene pita kvalitetna fotografija je ono što će natjerati čitatelja da otvori članak i pročita ga te da se osjeća dobro tokom čitanja. Važno je paziti da fotografija bude kvalitetna i odgovarajuće veličine, a pomoći u traženju takvih fotografija vam može i jedan od mojih prijašnjih članaka. Kada preuzimate određenu fotografiju, obratite pažnju na licencu i koristite samo one fotografije koje je dopušteno koristiti prema autorskim pravima i licenci o korištenju.

Potaknite na konverzaciju

Da bi članak iza sebe ostavio traga nije ga dovoljno samo napisati i lijepo zapakirati fotografijama, već je potrebno da on bude prihvaćen od strane čitatelja. Zato kroz sami članak pokušajte dobiti reakciju čitatelja kasnije kroz komentare. Pitajte i tražite mišljenje čitatelja. Na taj način postižete dvije stvari, čitatelj će se više uključiti u raspravu i vaš članak dobiva na važnosti te je veća vjerojatnost da će ga drugi zamjetiti i uključiti se u raspravu.

Budite sami svoj čitatelj

Da bi shvatili onoga tko čita vaš članak pokušajte gledati očima čitatelja. Nakon što ste ga napisali i uredili pročitajte članak na glas. To će vam pomoći da uočite greške jer čitate sporije i na drugi način doživljavate ono što ste napisali.

U svakom slučaju, da bi napisali kvalitetan članak, potrebna nam je tema, inspiracija i malo volje. Kada imamo to troje ni rezultat ne bi trebao izostati.

A koja su vaša mišljenja kako napisati dobar članak, da li imate neki savjet ili prijedlog?

Možda će vas zanimati i ovo: