Kako se zaštititi od prevare prilikom online kupnje?

Kada ste već jednom savladali kako kupovati na internetu, morati znati još neke detalje. Prilikom kupnje na internetu nemate prilike upoznati prodavača, niti sa njime pretjerano komunicirati pa je zbog toga potreban povećan oprez prilikom takvih transakcija. To ne znači da će vas svatko na internetu pokrasti, no činjenica je da morate pripaziti na nekoliko detalja koji su specifični prilikom kupnje na internetu.

Upravo zbog nedostatka osobne komunikacije i kontakta sa prodavačem prilikom kupnje na internetu moramo poduzeti neke dodatne korake kako bi provjerili proizvod i prodavača prije kupnje, ukoliko ne želimo kupiti mačka u vreći. Ono što je možda najbitnije od svega, pazite gdje kupujete. Ako se radi o nekoj nepoznatoj stranici, obratite pozornost. S druge strane imate eBay koji je relativno sigurno mjesto za online kupnju, no opet pročitajte feedback prodavača i opis proizvoda prije no što se odlučite za kupnju.

Kreditne ili debitne kartice?

Koja je razlika? Kreditne kartice u većini slučajeva nemaju limit  pa uvijek postoji rizik da netko dodatno tereti vašu karticu. S druge strane debitne kartice (uglavnom kartice računa u banci) omogućuju potrošnju onog iznosa koji imate na računu i s njima imate puno bolju kontrolu troškova jer odmah vidite iznos koji ste potrošili (ne morate čekati obračun drugog dana i sl, kao kod nekih kreditnih kartica).

Općenito kod korištenja kartica, bilo kreditnih ili debitnih, pazite na broj kartice (onaj dugački broj na kartici, 16 znakova) i kontrolni broj (na poleđini kartice, 3 posljednje znamenke). Te brojeve nemojte slati nikome mailom, telefonom ili zapisivati. Oni su vaši tajni osobni brojevi, isto kao i PIN broj, zato oprezno s njima. Za one koji žele znati više evo infografika koja će vam objasniti što znače svi oni brojevi na karticama.

Poštarina kao dodatni trošak?

Kod kupnje proizvoda na internetu mnogi zanemare trošak poštarine, a upravo taj trošak može biti najveći (čak i veći od cijene samog proizvoda) kada se proizvod dostavlja u naše krajeve. Zato je dobro (kad je moguće) kupiti proizvode sa besplatnom dostavom (free shipping), a u protivnom paziti da se radi o razumnim iznosima i da trošak poštarine ne premašuje vrijednost proizvoda (osim ako se radi o specifičnim proizvodima).

Osim poštarine, za iznose veće od 160 kn morate platiti carinu (hvala Carina za info u komentaru), što dodatno povećava trošak kupnje pa budite svjesni toga.

eBay Buyer Protection

eBay kao najpopularnija online trgovina na svijetu ima i najrazvijeniji sustav zaštite kupaca, na koji se stvarno možete osloniti. Općenito je na eBayu jako teško pogriješiti prilikom kupnje jer su sve važne informacije o proizvodu, prodavaču i poštarini vidljive i lako dostupne svima, a reklamacije se vrlo lako i relativno brzo rješavaju. U slučaju bilo kakvog problema, najbolje je kontaktirati prodavača koji će postupiti u najboljem interesu svih i pokušati riješiti problem što prije. Ako to ne pomogne ili prodavač ne odgovara, uvijek možete otvoriti zadatak na eBay Resolution Center stranicama i zatražiti pomoć direktno od eBaya. Oni će zatim službeno kontaktirati prodavača i pokušati riješiti vaš problem.

Povrat novca je vrlo jednostavan pa isti dobivate na način na koji ste ga potrošili (direktno na kreditnu karticu ili na račun). Uzmite u obzir da se radi o inozemnim transakcijama pa je potrebno nekoliko dana da bi novac stigao.

No da bi izbjegli moguće probleme, najbolje je unaprijed kontaktirati prodavača, ukoliko za to postoji opravdan razlog. Prodavači na eBayu su vrlo susretljivi i trude se što prije i preciznije odgovoriti na sva vaša pitanja. To je njima u interesu, na kraju krajeva.

Dakle, informirajte se, čitajte i pogledajte dvaput što kupujete. Nemojte na brzinu klikati bez razmišljanja jer bi vas to moglo koštati i vremena i novaca. A ista pravila vrijede i kod “offline kupnje” na gradskoj tržnici ili u Konzumu, tako da sve ovo zapravo nije nikakav problem. Jedina razlika je u načinu na koji se kupnja i plaćanje obavlja, svi ostali elementi su isti.

Sretno i uživajte u blagodatima kupnje na internetu.

Korisni linkovi:

How Do I Avoid Getting Scammed When Buying or Selling Online?

Online Shopping Guide

Što znače brojevi na karticama?

Možda će vas zanimati i ovo: