Kako izbrisati Facebook račun?

U zadnje vrijeme primam dosta upita čitatelja o tome da li je moguće trajno izbrisati Facebook račun. Zbog toga sam odlučio malo istražiti fenomen trajnog zatvaranja Facebook računa, tj. ono što se događa nakon toga. Da li je moguće trajno izbrisati Facebook račun i kako? Da li Facebook ima pravo na sve vaše podatke i slike nakon što zatvorite račun i oko čega se diže toliko prašine?

Obično svaki web servis ima svoja pravila korištenja, napisana u dijelu koji se zove Terms of Service ili Statement of Rights and Responsibilities, u ovom slučaju. To su obično oni dijelovi sa puno teksta koje nitko ne čita. No opet, svih zanima nešto što se nalazi upravo tamo. Kao i većina drugih prava i obveza, tako i pravila brisanja Facebook računa, opisana su ovdje.

Facebook svojim korisnicima omogućava deaktivaciju računa i trajno brisanje računa. Deaktivacija predstavlja privremeno stavljanje računa u stanje neaktivnosti, a ponovnom aktivacijom vraćate se na isto stanje. Kad jednom deaktivirate svoj račun, vaši podaci više nisu dostupni drugim Facebook korisnicima, no sve te informacije se čuvaju, u slučaju da poželite ponovno aktivirati Facebook račun. Tada nastavljate gdje ste stali, imate sve prijatelje koje ste imali, sve slike i drugi podaci su netaknuti. Ako pak želite trajno izbrisati svoj račun, sve informacije i podaci se brišu iz baze podataka Facebooka. Kopije nekih podataka, poput slika i bilješki mogu ostati sačuvane na serveru ‘iz tehničkih razloga’, kako navodi Facebook Help stranica. Ti podaci nisu povezani sa vašim identitetom, niti su dostupni drugim korisnicima. Također, Facebook neće koristiti te podatke, bilo da je vaš račun deaktiviran ili izbrisan.

Kako deaktivirati Facebook račun?

Ovo je postupak kojeg korisnici većinom poznaju. Takozvana deaktivacija predstavlja neki vid stavljanja računa u mirovanje. Račun je moguće deaktivirati direktno iz Facebook sučelja. U dijelu Account (Korisnički Račun) izaberete Account Settings (Postavke) i na dnu imate opciju Deactivate Account (Deaktiviraj korisnički račun). Nakon ovog postupka korisnici Facebooka neće biti u mogućnosti vidjeti vaše podatke i vaše ime se neće prikazivati u rezultatima pretraživanja. Da bi ponovno aktivirali svoj račun potrebno se je ulogirati u Facebook, kako to inače radite. Svi vaši podaci će biti povraćeni u onom stanju kakvom su bili u trenutku deaktivacije.

Kako trajno izbrisati Facebook račun?

Ukoliko želite trajno prekinuti sve veze sa Facebookom, osim deaktivacije imate mogućnost trajnog brisanja računa. Nakon tog postupka više nije moguće povratiti svoj Facebook profil niti informacije koje ste imali na Facebooku. Ako želite trajno izbrisati svoj Facebook račun, to možete učiniti na sljedeći način:

  1. Ulogirajte se u svoj Facebook račun
  2. Kliknite na sljedeći link
  3. Kliknite na Submit

Jednom kada napravite ovo, vaš račun je predbilježen za brisanje. Facebook odgađa brisanje vašeg računa neko vrijeme, u slučaju da se predomislite. Ako se ipak predomislite, i ne želite izbrisati svoj račun, potrebno je ponovno se ulogirati na Facebook sa svojim podacima. Na taj način poništavate zahtjev za brisanjem računa. Ako pak želite trajno izbrisati račun, nemojte pokušavati ponovno se ulogirati jer ćete time poništiti zahtjev.

Što se događa sa mojim podacima?

Vaši podaci na Facebooku ostaju i nakon brisanja računa, no oni nisu dostupni drugim korisnicima. Za kraj evo nekoliko zanimljivih crtica iz Uvjeta korištenja i Pravila Privatnosti objavljenih na Facebook stranicama (u slobodnom prijevodu).

  • Sadržaj vašeg računa (slike, informacije i ostalo) mogu ostati na serveru neko vrijeme kao backup kopije. Backup kopije se čuvaju do 90 dana, te nisu dostupne drugim korisnicima.
  • Kada objavite nešto sa naznakom da bude vidljivo za sve, morate biti svjesni da te informacije mogu vidjeti i koristiti i oni koji nisu registrirani na Facebooku, što god ovo značilo poslije brisanja računa.
  • Facebook koristite na vlastitu odgovornost, oni će održavati sustav sigurnim no ne smatraju se odgovornima za moguće povrede sigurnosti.
  • Facebook nije odgovoran za podatke (slike, osobne informacije i bilješke) koji su spremljeni na serverima od strane trećih osoba (dakle vas, korisnika) te ne isplaćuje naknade za štete nastale nad tim podacima.
  • Čak i kada izbrišete podatke sa Facebooka, oni mogu biti vidljivi ako su podijeljeni sa drugim korisnicima (prema vašim postavkama privatnosti) ili ako su ih drugi korisnici preuzeli dok su bili dostupni.
  • Na ove uvjete pristajete korištenjem Facebooka!

Facebookova pravila privatnosti su često tema rasprava i negodovanja korisnika. Važno je još napomenuti da Facebook zadržava pravo izmjene ovih pravila bez prethodne najave i suglasnosti korisnika. Ovo je samo dio pravila objavljenih i javno dostupnih koja su se meni osobno činila zanimljiva. Korištenjem Facebooka dajete do znanja da ste suglasni sa ovim pravilima, bilo da ste ih pročitali ili ne.

Kakva su vaša mišljenja o privatnosti na Facebooku?

Facebook Privacy Policy

Statement of Rights and Responsibilities

Objašnjenje za brisanje i deaktivaciju korisničkih računa

Možda će vas zanimati i ovo: