5 razloga zašto je Windows bolji od Linuxa

U prethodnom članku sam pisao zašto je Linux bolji od Windowsa, a sada je vrijeme da pogledamo i drugu stranu. Kao što sam i rekao u prvom članku, svaki operativni sustav ima neke svoje prednosti pred onim drugim. Pa je Linux sigurniji i stabilniji, a Windows korisnika ima mnogo više. Ajmo sada vidjeti u čemu je još Windows bolji, osim u broju korisnika.

Najbolja platforma za igre

Oko ovoga nema mnogo rasprave, Windows je definitivno najbolja platforma za igre koja postoji. Iako Linux ima zavidne grafičke mogućnosti, proizvođači igara masovno su se okrenuli Windowsu. Razlog tome je rasprostranjenost ovog operativnog sustava diljem svijeta i broj korisnika koji čine jako veliko tržište. Zbog toga se proizvođačima više isplati raditi igre za Windows korisnike, a na štetu Linuxaša. Oni zadrti Linuxaši će reći da i Linux ima dobre igre, no mislim da ne možemo uspoređivati Super Tuxa i jedan (ono sto Borja igra). Windows Win u ovom području.

Najveći broj dostupnih aplikacija

Upravo zbog činjenice da na svijetu ima najviše Windows korisnika, za Windows postoji i najviše aplikacija. Ista situacija kao i s igrama. Ne bi sada ulazio u raspravu oko kvalitete aplikacija, no činjenica je da će vam prije na Linuxu zatrebati neka aplikacija koju ste imali na Windowsima, nego obrnuto. Istina, ima i Linux dobrih aplikacija, neke su možda čak i bolje od svojih Windows alternativa, no aplikacije za Windows su brojnije i korisniku omogućavaju mnogo više. Da ne spominjem veliki broj aplikacija s posebnom namjenom (npr. programi za mjenjačnice) koji rade samo na Windowsu.

Mnogo jednostavnije sučelje za krajnjeg korisnika

Iako je Linux u zadnje vrijeme mnogo napredovao što se tiče korisničkog sučelja, Windows još uvjek vodi. Da li je to zbog navike velikog broja korisnika na klasično Windows sučelje ili nemogućnosti bilo kojeg ‘proizvođača’ Linuxa da napravi nešto bolje, ostaje za vidjeti. No, Windows je mnogima jednostavniji iz jednog praktičnog razloga – naprosto ima manje opcija za krajnjeg korisnika. Upravo onog korisnika kakvih ima najviše na svijetu, bez pretjeranog znanja ili interesa za računala. Simply as that.

Bolja podrška za hardware

Unatoč činjenici da je u zadnje vrijeme napravljeno mnogo što se tiče Linux podrške za  hardware, Windows je još uvijek u prednosti. Iako će većina vašeg hardwarea raditi pod Linuxom ‘out of the box’ (bez instalacije drivera kao u Windowsu), ipak ćete se jednom naći u problemu kako instalirati web kameru ili neki prastari printer koji vam je poklonila baka. Upravo zbog velike baze Windows korisnika, svi proizvođači hardwarea rade provjere za Windows, a na Linux lako zaboravljaju. Zbog toga je logično očekivati da apsolutno sve što spojite na Windows stroj radi (nakon što instalirate potreban driver).

‘Samo navika’

Windows imaju svi; vaš prvi susret s računalom je bio na Windowsima, u školi radite na Windowsima, tata na poslu ima Windows, a i ‘ susjedov mali’ koji cijele noći provodi igrajući World of Warcraft ima Windows. Pa zašto bi vi onda, imali neki tamo čudan operativni sustav na kompu? Nema razloga!

Ovo je mnogima opravdanje i jedini razlog za korištenje Windowsa. Mi ljudi često robujemo navikama, a ni ovaj slučaj nije iznimka. Pogotovo kad se radi o starijim ljudima ili onima bez interesa za računala. Istina, ako vas netko ‘natjera’ da koristite Linux neko vrijeme, on će vam se svidjeti, no vi ste ipak navikli na jedno i ne želite to mijenjati.

Bilo kako bilo, Windows je danas najzastupljenija platforma i koristi ga najviše ljudi. To je sigurno jednim djelom zbog navika, no činjenica je da Windows također ima svoje kvalitete. Bilo da se radi o poslovnom okruženju ili igranju igrica, Windows je još uvijek najbezbolnije i najbolje rješenje. Što se tiče svega ostalog: ovisno o korisniku i potrebama koje svaki pojedinac ima, svatko će za sebe izabrati ono što mu se najviše sviđa, ili najbolje zadovoljava njegove potrebe. A taj proces izbora je jedna potpuno druga priča, o tome nekom drugom prilikom.

[ad#ad-sadrzaj]

Možda će vas zanimati i ovo: