Tablet revolucija

U zadnje vrijeme intenzivno se priča o jednom novom konceptu računala koje posjeduje značajke prijenosnog računala i smartphone uređaja. Radi se o konceptu tablet računala, prijenosnog računala sa zaslonom osjetljivim na dodir. Možda većina glasina odnosi se na navodni Apple tablet, iSlate kako ga mnogi nazivaju. Radi se o konceptu za kojeg mnogi predviđaju da će biti “the next big thing” iz Applea. Da li je tome tako ostaje tek za vidjeti, no sam koncept je izuzetno zanimljiv i kao takav postavlja mnoga pitanja te potiče rasprave u IT svijetu. Što zbog glasina, što zbog intenzivne potrebe korisnika za jednim takvim uređajem, sve više poznatih tvrtki odlučuje se za proizvodnju upravo takvog računala. Microsoft, Apple, Google i mnoge druge ugledne IT tvrtke navodno rade na svojim tabletima. Što je to toliko zanimljivo u ovom konceptu i zašto svi pričaju o tome, pokušati ću objasniti u ovom članku.

Sam koncept prijenosnog računala popularan je već neko vrijeme. Najprije smo imali klasična laptop računala, da bi u zadnje vrijeme na popularnosti dobila netbook računala ili mala prijenosna računala kako ih vole zvati na ovim prostorima. Oni zbog svoje “veličine” omogućavaju korisnicima veću mobilnost od klasičnih laptopa, a karakteristikama su sasvim dorasli zadatku koji se od njih očekuje. Uglavnom se radi o ležernom surfanju internetom, slušanju glazbe ili pisanju.

Ja bi se usudio reći da je prekretnicu na tržištu prijenosnih uređaja napravio Apple sa svojim iPhoneom. Znam da su i prije postojali slični uređaji, no niti jedan nije izazvao tolike promjene kao iPhone. To je potaklo druge proizvođače da rade slične uređaje, zbog čega danas svjedočimo popularnosti “pametnih telefona”. Ovaj koncept sada se pokušava prenijeti na računala, kojih se po uzoru na iPhone oslobađa tipkovnice i samim time dobiva na mobilnosti takvih uređaja. Osim toga, takav uređaj je kompaktan i mnogo jednostavniji za upotrebu od laptopa ili netbooka kojeg ipak moramo otvoriti da bi ga koristili. Naravno, on posjeduje sve dobre strane laptopa: kvalitetnu bateriju, kompatibilnost s drugim uređajima putem USB i drugih priključaka, a pokretan kvalitetnim operativnim sustavom osigurava produktivnost uz maksimalnu mobilnost.

Problem je u softwareu

Hardwareska izvedba nije glavni problem. Svi dijelovi su dostupni i kvalitetni, a njihova kombinacija osigurava dobru podlogu za kvalitetan software. Upravo u tome krije se problem. Da li tablet treba imati punokrvni operativni sustav kakvog vidimo na laptopima ili zahtjeva modificiranu verziju prilagođenu upravljanju dodirom? To je možda najbolje pojasniti na primjeru već spomenutog Apple tableta. Naime, neke glasine govore kako će tablet imati puni OSX Snow Leopard, druge pak kažu da će biti pokretan iPhone verzijom OSXa, dok treće zagovaraju poseban operativni sustav prilagođen takvom uređaju. Činjenica je da punokrvni operativni sustavi, bez obzira na kvalitetu ekrana, neće omogućavati maksimalnu produktivnost prilikom upravljanja dodirom zbog svoje složenosti. iPhone i slični software je pak prejednostavan za veći zaslon, pa je po meni najbolje rješenje prilagođena verzija operativnih sustava.

I kad bi rješili problem samog operativnog sustava, ostaje nam pitanje drugih (third party) aplikacija, koje nisu prilagođene upravljanju dodirom. Zbog toga je možda bolje upotrijebiti prilagođenu verziju mobilnih operativnih sustava poput iPhone OSXa ili Andorida te njihove, već postojeće aplikacije. U ovom slučaju ipak ostaje pitanje produktivnosti takve platforme.

No, zašto nam treba tablet? Profesionalni grafički tableti već postoje i imaju svoju publiku, dakle trebaju nam uređaji za masovnu proizvodnju i širi krug korisnika. Takvi uređaji imaju široko područje korištenja te moraju biti prilagođeni većem broju korisnika. U ovakvim slučajevima jednostavnost se pokazala kao dobitna kombinacija. Osim svakodnevnih zadataka poput surfanja internetom, slušanja glazbe ili gledanja filmova u pokretu, koncept tableta idealan je za čitanje elektornskih knjiga. Ovaj oblik knjiga svoju popularnost stiče u posljednjih nekoliko godina, pojavom specijaliziranih uređaja za čitanje poput Amazonovog Kindlea i sličnih uređaja. Zbog svoje jednostavnosti i kompaktnog dizajna tablet uređaji su idealni za čitanje e-knjiga, što postavlja pitanje nabave istih na što brži način. Jedan oblik nabave takvih knjiga je kupnja na nekoj od internetskih trgovina (za sve koji ne znaju kako, napisao sam vodič za online kupnju) te čitanje u za to predviđenoj aplikaciji. Sam postupak bi naravno mogao biti mnogo jednostavniji pojavom specijaliziranih aplikacija određene namjene. Takve aplikacije omogućavale bi korisnicima kupnju, čitanje i čuvanje e-knjiga iz jedne aplikacije što otvara nova tržišta, poput novih specijaliziranih online trgovina knjigama. Luka je u svom članku na MacKorisniku iznio zanimljivo razmišljanje na ovu temu.

Možda najviše vremena na tabletu bi zauzimalo surfanje, od čega naravno profitira Google, koji isto tako navodno radi svoj tablet. Takav uređaj bio bi pokretan Google Chrome OSom, koji je u načelu jedan veliki internet preglednik. Idealno za ljubitelje interneta, zar ne? Evo što piše Ivan Brezak Brkan na Netokraciji.

A kol’ko to košta?

Još jedno pitanje koje se nameće je cijena takvog uređaja. Kako se radi o uređaju za masovnu proizvodnju, cijena bi trebala biti primjerena većini korisnika, dakle niži i srednji cjenovni rang. Prosječan tablet mogao bi biti skuplji od netbooka, ali svakako jeftiniji od laptop računala. To svakako ne ostavlja mnogo prostora za manipulaciju s cijenom. Google bi se opet mogao izdvojiti sa nižom cijenom, dok će Apple vjerojatno zauzeti onaj viši rang cijene, ali i mogućnosti uređaja.

U svakom slučaju tablet računala u zadnje vrijeme izazivaju neviđenu količinu glasina i rasprava u svim krugovima. Možda je tome razlog želja korisnika za takvim uređajima, a možda se ipak radi o “pripremi terena” od strane proizvođača koji namjeravaju krenuti za ozbiljno sa takvim uređajima. Je li to Apple, Google, Microsoft, HP ili netko treći, ostaje tek za vidjeti. No, potreba za tabletom, ako i nije postojala, sada svakako postoji.

Kakvi će tableti biti, koliko će koštati, koje funkcije će imati i koji OS će ih pokretati ostaje nepoznato dok jedan od njih ne ugleda svijetlo dana. Do tada nam ostaju glasine i pitanja, kojih ima u izobilju. A kakva su vaša mišljenja o tablet uređajima i kakvu budućnost im predviđate?

http://www.netokracija.com/google-tablet-chrome-os-798

Možda će vas zanimati i ovo: