Slooshaj! – Sve hrvatske radio postaje na vašem iPhoneu

Popularnost iPhone platforme na našim prostorima je svakim danom sve veća i zbog toga smo bogatiji za mnogo kvalitetnih aplikacija domaćih developera. Jedna od takvih aplikacija je Slooshaj! – iPhone aplikacija koja vam omogućuje slušanje gotovo svih domaćih radio postaja na vašem iPhoneu. U nastavku pročitajte recenziju ove aplikacije.

Slooshaj! aplikacija nastala je suradnjom ekipe iz Globaldizajna i MacKorisnik community-ja. Globaldizajn već ima nekoliko aplikacija u AppStoreu, poput aplikacije popularnog Otvorenog radija. MacKorisnik community pak podržava iPhone developere iz Hrvatske što je za svaku pohvalu ekipi. Unatoč dosadašnjim postignućima domaćih developera, moram priznati da me na poseban način oduševila Slooshaj! aplikacija koja uz zavidnu dozu jednostavnosti nudi mnogo mogućnosti. Evo što je navedeno na web stranici aplikacije:

 • download liste radio stanica (122 stanice)
 • stream sa odabrane radio stanice (MP3 i AAC format)
 • više detalja o samoj radio stanici, kontakt i link na web (ugrađen web browser)
 • failback stream (ako ne radi stream #1, pokušaj stream #2, itd…)
 • definiranje favourites liste
 • sleep funkcija (1 do 60 min, s fade out zvuka u zadnjoj minuti)
 • wake up funkcija (fade-in, definiranje proizvoljnog datuma u budućnosti, fail-safe budilica ako stream/internet ne radi)
 • osvježavanje glavne liste radio stanica sa servera (favoriti ostaju sačuvani)
 • snimanje radio stanica (slušanje/brisanje datoteka)
 • dodavanje novih radio stanica
 • promjena svih radio stanica iz liste favorita i glavne liste
 • web sučelje za promjene/dodavanje/brisanje favorita
 • brojač prometa za trenutnu radio stanicu i ukupni potrošeni promet (odvojeno za WiFi i 3G/Edge promet)
 • kontrola za podešavanje glasnoće
 • prikaz izvođača i naziva pjesme ako stream to podržava
 • sviranje u pozadini dok radite u drugim aplikacijama

Unatoč svim ovim mogućnostima sučelje je jednostavno i pregledno, a aplikacija je vrlo stabilna i brza. Dodatna mogućnost je dodavanje radio stanice koja nije u popisu putem web stranice aplikacije. Samim time omogućeno vam je slušanje svake radio stanice u Hrvatskoj koja podržava stream preko interneta. Naime, aplikacija radi na način da prenosi internet stream željene radio postaje i reproducira ga na iPhoneu. Uz to je dodana mogućnost snimanja programa i kasnijeg preslušavanja snimljenih datoteka.

Neke funkcije jednostavno obaraju s nogu, kao na primjer failback stream, koji u slučaju neaktivnog streama provjerava sve dostupne streamove za željenu radio postaju. Također, iznimno korisna funkcija je slušanje u pozadini. Jednostavno rečeno, upalite svoj omiljeni radio i nastavite s radom u nekoj drugoj aplikaciji na iPhoneu. Za razliku od mnogo poznatijih aplikacija ovog tipa, ova me funkcija naprosto oduševila. A ako vam se spava, odlučite koliko još vremena želite da aplikacija radi i podesite vrijeme. Nakon toga će se aplikacija sama ugasiti. Ili pak ako se morate probuditi na vrijeme za neki sastanak, namjestite vrijeme i opustite se, aplikacija će vas probuditi.

Sve to naravno troši bandwidth pa budite oprezni. U tome će vam pomoći ugrađena mogućnost praćenja potrošnje preko 3G/EDGE protokola i onesposobljavanje streama preko njih ukoliko ste iskoristili svoj data paket.

Unatoč trudu, nisam uspio pronaći veće nedostake ovoj aplikaciji, pa neću ništa prigovarati.

Aplikacija je besplatna, a postoji i verzija za slovensko tržište za koju ćete morati izdvojiti $0,99. Za sve zainteresirane, evo link na hrvatsku i slovensku verziju aplikacije. [iTunes]

Ovakve aplikacije koje su nadasve inovativne i korisne bude u meni nadu u domaću iPhone developer scenu koja je svakim danom sve kvalitetnija i brojnija. Uz TrafficHR [iTunes link], ovo je svakako jedna od najboljih domaćih aplikacija. Također, lijepo je vidjeti da se domaći developeri probijaju na svjetsko i europsko tržište sa kvalitetnim aplikacijama pa uopće ne sumljam u uspjeh Hrvata i u tom području.

A kakvo je vaše mišljenje o hrvatskim iPhone aplikacijama i developerima, slobodno nam recite u komentarima.

Slooshaj! @ AppStore

[nggallery id=7]

[ad#ad-sadrzaj]

Možda će vas zanimati i ovo: