Webshop za iznajmljivače smještaja?

Imate apartmane? Oglašavate ih preko interneta? Želite svojim gostima ponuditi nešto više? Razmislite da li želite omogućiti gostima kupnju ljetovanja online. Da bi mogli gostima ponuditi mogućnost on-line kupnje, moramo razmotriti pozitivne i negativne posljedice koje mogu nastati. Također, moramo biti svjesni zakonskih odredbi ili ograničenja koja se mogu pojaviti. U nastavku pročitajte malu analizu ovog problema.
_______________
Što je webshop?
Webshop ili online trgovina je web aplikacija koja omogućuje korisnicima kupnju proizvoda ili usluga preko interneta. Kod proizvoda je priča jednostavna, korisnik se odlučuje za proizvod koji želi kupiti te obavlja kupnju i plaćanje na jedan od ponuđenih načina. Najbolji i najbezbolniji način plaćanja za kupca je preko PayPal sustava. To je jedan od najprihvaćenijih sustava plaćanja na internetu, a da bi ga mogli korisititi dovoljno je registrirati se na službenim stranicama i unjeti podatke o svojoj kreditnoj kartici (ili nekoj drugoj podržanoj kartici).
Ako ste vi u ulozi prodavatelja (vlasnik webshopa), situacija nije baš tako jednostavna, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, PayPal za sada ne isplaćuje gotovinu na području RH, već sredstva koja ste dobili na svoj PayPal račun (vaša webshop zarada) možete koristiti za daljnje transakcije i potrošiti ih jedino na internetu (za kupnju proizvoda ili usluga).
Zato je prilikom planiranja webshopa potrebno razmotriti i neke druge načine plaćanja kako bi mogli dobiti novac koji vam gosti uplate.
Razlozi ZA
Osnovni razlog za integraciju webshopa u vaše web stranice je brzina i efikasnost kupnje ljetovanja koju omogućavate svojim gostima. Gost više ne mora odlaziti u banku da bi vam uplatio ljetovanje ili rezervaciju, već može zakupiti ljetovanje u svega nekoliko klikova. U zapadnim zemljama ovakav princip je uobičajen, pa gosti iz tih zemalja očekuju mogućnost kupnje online. Osim toga, ukoliko na svojoj web stranici imate webshop stvara se dojam ozbiljnog i modernog pristupa poslovanju koji vam može biti od velike koristi u budućnosti. Evo sistematizirani razlozi ZA:
-brzina i efikasnost za vaše klijente
-moderniziranost i prilagodba najnovijim standardima
-dojam “ozbiljnog” prodavatelja

Izvor: http://www.corbisimages.com/

Imate apartmane? Oglašavate ih preko interneta? (ako to nije slučaj pročitajte moj članak o primjeni modernih tehnologija u turizmu) Želite svojim gostima ponuditi nešto više? Razmislite da li želite omogućiti gostima kupnju ljetovanja online. Mogućnost kupnje online je već odavno zastupljena u razvijenim zemljama, a vaši gosti očekuju tu mogućnost kako bi mogli na najbrži način kupiti ljetovanje. Da bi mogli gostima ponuditi mogućnost on-line kupnje, moramo razmotriti pozitivne i negativne posljedice koje mogu nastati. U nastavku pročitajte malu analizu ovog problema.

Što je webshop?

Webshop ili online trgovina je web aplikacija koja omogućuje korisnicima kupnju proizvoda ili usluga preko interneta. Kod proizvoda je priča jednostavna, korisnik se odlučuje za proizvod koji želi kupiti te obavlja kupnju i plaćanje na jedan od ponuđenih načina. Najbolji i najbezbolniji način plaćanja za kupca je preko PayPal sustava. To je jedan od najprihvaćenijih sustava plaćanja na internetu, a da bi ga mogli koristiti dovoljno je registrirati se na službenim stranicama i unijeti podatke o svojoj kreditnoj kartici (ili nekoj drugoj podržanoj debitnoj kartici).

Ako ste vi u ulozi prodavatelja (vlasnik webshopa), situacija nije baš tako jednostavna, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, PayPal za sada ne isplaćuje gotovinu na području RH, već sredstva koja ste dobili na svoj PayPal račun (vaša webshop zarada) možete koristiti za daljnje transakcije i potrošiti ih jedino na internetu (za kupnju proizvoda ili usluga).

Zato je prilikom planiranja webshopa potrebno razmotriti i neke druge načine plaćanja kako bi mogli dobiti novac koji vam gosti uplate. Više o tome pročitajte u nastavku.

Izvor: iStock

Razlozi ZA

Osnovni razlog za integraciju webshopa u vaše web stranice je brzina i efikasnost kupnje ljetovanja koju omogućavate svojim gostima. Gost više ne mora odlaziti u banku da bi vam uplatio ljetovanje ili rezervaciju, već može zakupiti ljetovanje u svega nekoliko klikova iz udobnosti vlastitog doma. U zapadnim zemljama ovakav princip je uobičajen, pa gosti iz tih zemalja očekuju mogućnost kupnje online. Osim toga, ukoliko na svojoj web stranici imate webshop stvara se dojam ozbiljnog i modernog pristupa poslovanju koji vam može biti od velike koristi u budućnosti. Uz lakoću kupnje, lako je za očekivati porast broja rezervacija, no to je sasvim druga tema. Evo sistematizirani razlozi ZA:

 • brzina i efikasnost za vaše klijente
 • moderniziranost i prilagodba najnovijim standardima
 • dojam “ozbiljnog” prodavatelja
 • imate bolju ponudu od konkurencije
 • mogućnost da povećate broj rezervacija zbog jednostavnog postupka kupnje

Razlozi PROTIV

Webshop sustav nije jednostavan za ugradnju ili održavanje. Zbog toga je i cijena visoka. Osim toga, gostima je možda bitna komunikacija sa vlasnikom prije no što se odluče za kupnju preko interneta, pa je potrebno na tome poraditi. Evo sistematizirani razlozi PROTIV:

 • visoka cijena instalacije i održavanja
 • vrlo složen pristup (treba poraditi na mnogim čimbenicima i omogućiti klijentima jednostavnu kupnju)
 • nedostatak komunikacije koja je mnogim gostima od velike važnosti
 • nemogućnost da osobno utječete na odluku gosta ili udijelite savjete

Izvor: iStock

Ok, želim webshop, ali kako?

U Hrvatskoj je situacija vrlo specifična zbog nekoliko razloga. Zakonska regulativa za ovo područje praktički ne postoji, tj. webshop je reguliran kao svaki drugi oblik trgovine i ne postoji poseban zakon o njemu. No možda najvažnija činjenica je da PayPal ne isplaćuje vašu web zaradu na području Hrvatske, osim ako vam je tvrtka registrirana u inozemstvu.  Zbog toga je potrebno pronaći alternativu, te si osigurati priljev sredstava koja zaradite preko interneta. Najjednostavnije rješenje na koje sam naletio je WSPAY sustav koji vam omogućuje sigurnu naplatu kreditnih kartica putem interneta. Jednostavno rečeno, ovo je najbolja zamjena za PayPal na području RH.

Osim toga, potrebno je imati web stranicu na koju možete instalirati webshop te integrirati cijeli sustav. Moja je preporuka da taj posao prepustite profesionalcima koji su možda najskuplja, no i najsigurnija opcija. Ovdje se ipak radi o novcu, a to zahtjeva sigurnost.

Zaključak

Webshop kao takav vam može biti od koristi pod nekoliko uvjeta:

 • ako je kvalitetno integriran u stranicu
 • ako omogućuje gostima brzu i jednostavnu kupnju
 • ako vama omogućuje siguran priljev sredstava
 • ako imate kvalitetnu komunikaciju s gostima
 • ako postoji alternativan način plaćanja

Ukoliko uspijete zadovoljiti sve te uvjete, webshop će biti dobra alternativa za one koji preferiraju ovakav način plaćanja. Za sve ostale najbolje je imati drugu opciju poput klasičnih uplata na bankovne račune ili slanja novca preko WesternUniona. Kao najvažniji faktor izdvojio bi kvalitetan pristup integraciji webshopa. Taj pristup je skup, no imajte u vidu da vam loše integriran webshop može nanijeti više štete nego koristi. Zato dobro razmislite da li želite svojim gostima ponuditi webshop uslugu i koliko ste ju spremni platiti. Uz dobar pristup, vaša web stranica će biti bolja, gosti zadovoljniji, a vaša zarada mnogo veća.

[ad#ad-sadrzaj]


Možda će vas zanimati i ovo: