Meme, originalna ideja ili kopija Twittera?

meme

Današnji dan je u potpunosi obilježen sa ovim microblogging servisom iz Yahoo-ove radionice. Sve je počelo sa nekoliko korisnika koji su preko Twittera dijelili pozivnice drugima i tako se u toku dana nakupilo 50ak korisnika iz Hrvatske i regije. Što je Meme, ima li budućnosti i kako ga koristiti, saznajte u nastavku.

Što je Meme?

Meme je microblogging servis koji korisnicima omogućuje razmjenu poruka, slika, glazbe ili video zapisa. Sam koncept je vrlo sličan Twitteru, uz neke razlike:

  • Meme ima neke dodatne opcije poput razmjene slika, video zapisa i glazbe
  • Drugačiji, ljepši dizajn i UI (User interface)
  • Meme nema neke mogućnosti Twittera, nema privatne poruke korisnicima, direktan @reply i najvažnije od svega: nema integraciju sa ostalim web servisima ili mobilnim uređajima.
  • Uz avatar se ne pojavljuje ime ili nadimak korisnika, već samo slika, što je nepraktično.

Korisničko sučelje je jednostavno, sa velikim i preglednim kontrolama, a moguće je mijenjati pozadinu između zadanih. Naravno, postoji i lista popularnih „Memova“ na kojoj smo se i mi Hrvati našli u toku dana.

yahoo-meme

Originalan koncept ili samo kopija?

Sam koncept zasigurno nije originalan. Radi se o „posuđenom“ konceptu Twittera, Tumblra i sličnih servisa, sa jako dobrim dizajnom koji bi trebao privući korisnike. Kada usporedimo ovaj servis sa Twitterom neke su stvari više no jasne:

  • Meme nema integraciju sa ostalim servisima. To će se vremenom mijenjati, no za sada uvelike nedostaje.
  • Dodane su neke opcije i mogućnosti koje Twitteru izuzetno nedostaju.
  • Dizajn je moderan i vizualno privlačan za razliku od Twittera koji naprosto žudi za redizajnom.

Nakon Twittera pojavio se veliki broj sličnih servisa, no rijetki zažive na pravi način. Ima li Meme smisla uz sve postojeće servise, mislim da ne, a hoće li i koliko biti uspješan ostaje tek za vidjeti.

meme-yahoo

Meme 404 stranica

I ja bi Memekao, kako?

Za korištenje ovog servisa potreban vam je Yahoo korisnički račun (Yahoo ID) i pozivnica (za sada). Nakon što primite pozivnicu na mail i složite se s Uvjeima korištenja, možete početi „memekati“. Ako koristite Twitter, trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na drugačiji UI (User interface), no brzo ćete se snaći u svemu tome. Postoje opcije za objavljivanje teksta (linka), slike (sa računala ili sa linka), video zapisa ili glazbe (sa interneta). Logika je ista kao na Twitteru, imate ljude koje „pratite“ i one koji „prate“ vas (vaše poruke). Poruke svojih prijatelja možete Repost-ati, Komentirati ili prijaviti zloupotrebu pravila. Koncept je jednostavan, siguran sam da ćete se naviknuti.

Ako vas je sve ovo zainteresiralo da probate Meme, a nemate pozivnicu, ja još uvjek imam jednu pozivnicu za vas, samo ostavite komentar i na upisanu e-mail adresu će vam stići pozivnica.

I naravno, pratite mene na Memeu, pa da zajedno memekamo (hvala Toni).

[Yahoo Meme – meme.yahoo.com]

[ad#ad-sadrzaj]

Možda će vas zanimati i ovo: