Google radi Chrome OS, je li ovo kraj za Windows?

google-chrome-os

To da je Linux moćniji od Windowsa je samo činjenica oko koje ne treba raspravljati, iako bi mogli satima voditi rasprave koji je OS i u čemu bolji. Ima i Windows svojih prednosti, no o njima neki drugi put. Danas je Google na svom službenom blogu objavio vijest bombu, naime radi se na novom operativnom sustavu pod nazivom Google Chrome OS. To će biti OS baziran na Linux kernelu, brz i moćan, a kako dolazi iz Googlea, moja je pretpostavka da će rješiti  nedostatke koje ima Linux. Evo neke informacije koje za sada znamo.

Ponukani uspjehom Google Chrome preglednika koji je u svojih 9 mjeseci zadobio povjerenje 30 milijuna ljudi, ekipa iz Googlea je odlučila napraviti još jedan korak koji ozbiljno mjenja ponudu operatvinih sustava na tržištu. Tome u prilog ide činjenica da je Google Chrome OS već satima Trending Topics na Twitteru.

Operativni sustav bi trebao biti brz i moćan, otporan na viruse (kao i svaki Linux) te bi trebao korisnicima omogućiti brzo i jednostavno korištenje računala bez potrebe za dugim održavanjem, jednostavno će raditi (kao i svaki Linux). 😉

Ova vijest ne bi bila po ničemu posebna da ne dolazi iz Googlea, jer “takvih” Linux distribucija ima mnogo, no ova će biti još bolja, i više web orjentirana; barem tako kažu u Googleu.

Da li je ovo kraj za Microsoft, još je prerano za reći, no činjenica je da će dobar udio na tržištu pripasti Googleovom OSu. Za primjer možemo uzeti lansiranje Google Chrome preglednika, kada je najveći gubitnik bio Internet Explorer.

I kao što je Google Chrome napravio velik korak naprijed na području web preglednika, tako će i Google Chrome OS napraviti korak naprijed na području operativnih sustava. Koliki će biti taj korak i koga će najviše pogoditi, ostaje nam za vidjeti, a ja željno očekujem jesen kada ćemo znati mnogo više. Kakva su vaša mišljenja? Je li ovo kraj za Windowse?

Možda će vas zanimati i ovo: