Kako koristiti iPhone internet tethering na Windowsu XP?

bc611d7feaher-3gKao što većina vas zna 17.lipnja je puštena u opticaj nova verzija softwarea za iPhone, 3.0. Nakon navale na upgrade, i malih problema sa aktivacijskim serverima i ja sam uspio napraviti upgrade na 3.0 software. Sve u svemu sam zadovoljan sa novim mogućnostima i poboljšanjima. Osim standardnih poboljšanja performansi, 3.0 software donosi neke novosti poput:

  • Copy/paste opcije
  • Landscape tipkovnice
  • Spotlight search
  • Stereo Bluetooth
  • Find my iPhone
  • Internet Tethering

Sve opcije pogledajte ovdje, a mi ćemo se u ovom članku pozabaviti meni najzanimljivijom opcijom (i svakako jednoj od najkorisnijih), Internet tetheringom. Moram napomenuti da dostupnost ove opcije ovisi o vašem mobilnom operateru. Npr. AT&T u USA ne omogućava tethering (za sada), dok s Tmobileom kod nas ne bi trebali imati problema.

Tethering je opcija koja vam omogućava da internet vezu na vašem iPhoneu djelite sa računalom ili laptopom preko Bluetooth protokola ili USB kabela. Sve funkcionira krajnje jednostavno. Da bi omogućili tethering moramo ga uključiti u postavkama iPhonea.

Idemo na Settings > General > Network > Internet Tethering i uključimo tu opciju. Ispod vidimo i krake upute za spajanje Bluetoothom ili USB-om. Ukoliko nam nije uključen Bluetooth izaberemo Turn on Bluetooth.

3637461671_53974c8a75

To je praktički sve što moramo napraviti na iPhoneu, idemo na PC. Ja sam koristio Windows XP i povezivao sam se preko Bluetootha. Uključimo Bluetooth na PC-u (ili priključimo bluetooth adapter) te uparimo iPhone i PC (isto kao i bilo koji drugi mobitel).

Nakon toga otvorimo Network Connections (Start>Control Panel>Network Connections) te iz ponuđenih opcija izaberemo Bluetooth Network Connection (kod mene zadnja opcija na dnu).

tethering

Izaberemo svoj iPhone iz ponuđenih opcija i klinemo Connect.

tethering (1)

Sada bi trebali biti povezani na internet preko iPhonea. To izgleda otprilike ovako:

3637462351_797ebdfd413638276184_854641d54c

tethering (3)

Sada ste povezani na internet i koristite svoj iPhone internet paket (oprezno ako imate manji plan internet prometa). Slobodno možete isključiti sve ostale veze na internet, a na iPhoneu uključite 3G ukoliko niste da bi vam veza bila brža.

Ovo je idealna opcija za sve kojima povremeno treba pristup internetu s neke lokacije na kojoj nema WIFI-a ili ukoliko nemate neki od mobile internet paketa. Brzina je kod mene bila otprilike 2,5 Mbps na 3G vezi, no ona ovisi o vašoj lokaciji.

UPDATE: Ukoliko se želite spojiti preko USB kabela dovoljno je samo spojiti iPhone na PC, on se tada automatski spaja na internet. Provjertie samo da imate uključen Local Area Connection.

[ad#ad-sadrzaj]

Možda će vas zanimati i ovo: