Kako ubrzati računalo?

mac-and-windows

Koristite Windows OS? Sustav vam svakodnevno odbija poslušnost? Dosadilo vam je čekati pola sata za svaku malo težu operaciju?

Ukoliko imate desetak tisuća kuna viška, definitivno kupite neki od Mac-ova. Ako niste te sreće kao recimo ja, imate dva izbora: instalirajte Linux ili se mučite dalje s Windowsima.

Ako ipak želite ostati pri Windowsu, pokušajte ga počistiti i od njega napraviti OS koji se može koristiti bez mnogo* muke (*mnogo je relativan pojam). Evo male pomoći kako to možete učiniti.

Prije svega iskoristite ono što vam sam Windows nudi, napravite DiscCleanup i Defragmentaciju diska.

Kliknite na Start > All programs [Svi programi] > Accessories [Pomagala]  > System Tools [Alati sustava] i izaberite Disc Cleanup.

disc-cleanup

Ukoliko imate dvije ili više particija otvorit će vam se izbor particije koju želite očistiti. Izaberite particiju, pričekajte trenutak, izaberite sve osim Compress old files i kliknite OK.

Nakon toga napravit ćemo Defragmentaciju diska. Prednosti defragmentacije su brže i učinkovitije učitavanje datoteka. Defragmentacijom sprječavate da datoteke budu podijeljene u nekoliko djelova koji se nalaze na različitim mjestima na disku i tako usporavaju rad računala.

Idemo na Start > All programs [Svi programi] > Accessories [Pomagala]  > System Tools [Alati sustava] i izaberemo Disc Defragmenter.

defragmentacija

Otvori nam se prozor s izborom particija za defragmentaciju, izaberemo željenu particiju, kliknemo na Analyze i u pop-up prozoru koji će nam se otvoriti imamo opciju Defragment. Postupak zna potrajati. Nakon toga na grafičkom prikazu možete vidjeti razlike prije i poslije defragmentacije. Postupak ponovite ukoliko imate više particija.

ccleaner_logo

Za čišćenje diska postoji više programa i alata  koji obavljaju funkciju bolje od alata unutar samih Windowsa. Jedan od takvih je CCleaner. Program je besplatan, izuzetno brz i efikasan, a osim funkcije čišćenja računala i brisanja tragova surfanja internetom u sebi ima nekoliko korisnih alata. Sučelje mu je na hrvatskom jeziku pa je samim time jednostavniji za uporabu i prosječnim korisnicima.

Sve što je potrebno za čišćenje računala je pokrenuti program,  kliknuti Analiziraj i zatim pokrenuti čišćenje. CCleaner će očistiti vaše računalo mnogo brže i bolje nego što to radi Windowsov Disc Cleanup.

Osim čišćenja računala pomoći vam može i izmjena vizualnih efekata koji su po defaultu uključeni u Windowsima XP. Ovo će biti pogotovo korisno onima koji imaju starije računalo ili slabiju grafičku karticu.

Kako bi izmjenili te efekte idemo na My Computer [Moje računalo] i desnim klikom odaberemo Properties. Otvorimo tab Advanced i pod dijelom Performance odaberemo Settings.

properties

Na prvoj kartici Visual Effects odaberite Custom i isključite sve opcije osim:

  • Use common tasks in folders (dodatni brzi izbornici koje vidite s desne strane u Windows Exploreru)
  • Use visual styles on windows and button (prepoznatljivi vizualni izgled Windowsa XP)

Ukoliko vam to nije pomoglo pokušajte isključiti neke programe koji se pale prilikom pokretanja Windowsa. To možete učiniti ovako:

Kliknite na Start > Run, u upišite “m  sconfig” i kliknite na OK.

run

U novootvorenom prozoru pod tabom Startup možete vidjeti listu programa koji se pokreću s Windowsom. Nemojte nikako isključivati antivirusne programe i programe čija putanja zapošinje u WINDOWS folderu. Ostale programe koji vam nisu potrebni prilikom paljenja možete jednostavno isključiti uklanjanjem kvačice lijevo od naziva programa.

To bi vam trebalo pomoći u ubrzanju vašeg računala. Osim toga možete jednostavno deinstalirati neke programe koji vam nisu potrebni i s radne površine izbrisati ikone koje ne koristite.

[ad#ad-sadrzaj]

Možda će vas zanimati i ovo: